2024. április 24., szerda

Németh Zoltán Aranytoll Életműdíjas

A Magyar Szó nyugalmazott főszerkesztő-helyettesét a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tüntette ki a rangos elismeréssel

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a magyar sajtó napja alkalmából Aranytoll Életműdíjjal tüntette ki Németh Zoltánt, lapunk nyugalmazott főszerkesztő-helyettesét, aki mellett öt anyaországi újságíró, szerkesztő érdemelte ki a rangos elismerést, Bóta Gábor, Eszéki Erzsébet, Kárpáti János, Szekfű András és Tamás Ervin. Németh Zoltán több évtizedes kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenységéért érdemelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége életműdíját, amelyre a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete terjesztette fel.

– Németh Zoltán a vajdasági magyar újságírás legnagyobb alakjainak egyike, aki mind szakmai felkészültségét, mind emberi nagyságát illetően méltó példakép lehet a felnövekvő generációk tagjai számára, hiszen több mint négy évtizeden át volt a Magyar Szó napilap munkatársa, ám ami talán még ennél is fontosabb, a szerkesztőség olyan alakja, akinek mindig mindenkihez volt egy-két kedves szava, mert mindig is az ember volt számára a legfontosabb, az ember, akivel, akinek és akiért alkot, és nincs ez másként ma sem – hangzott el ma a budapesti Sajtóházban megtartott ünnepségen, ahol a díjazottat méltatva kitértek egyebek mellett arra is, hogy munkásságát a hiteles és pontos tájékoztatás iránti elkötelezettsége mellett mérhetetlen igazságérzete is jelentősen meghatározta, mindig kiállt az igazság mellett, sőt ha kellett, harcolt is érte, soha nem volt hajlandó megtagadni önmagát csak azért, hogy mások kedvében járjon, mindig a saját elvei, a saját értékrendje alapján tette a dolgát.

Az ünnepségen mondott beszédében Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke és Lakner Zoltán politológus, a rendezvény szónoka is a sajtószabadság kérdéskörét járta körül, különböző nézőpontokból megközelítve azt. A rendezvényen az Aranytoll Életműdíjak mellett kiosztották a Magyar Újságírók Országos Szövetsége további elismeréseit is. A Magyar Sajtódíjat Nyilas Gergely és Huszti István, valamint a Nyugat.hu szerkesztősége és a Partizán csapata érdemelte ki. A kilencvenedik életévüket betöltött aktív MÚOSZ-tagoknak járó Vastollal Feuer Máriát, Horn Jánost, dr. Kovács Gábort, Kulcsár Istvánt, Libik Gábor Andrást, Nádory Istvánt, Sándor Györgyöt, Surányi Erikát és Vitray Tamást tüntették ki. A Földes Anna nevét viselő interjúdíjat Mátrainé Mester Katalin, az év gazdasági újságírójának járó díjat Jandó Zoltán, a környezetvédelmi témákhoz kötődő Soó Rezső-díjat Osváth Sarolta, a kulturális témákhoz kapcsolódó Virág F. Éva-díjat pedig Herczog Noémi kapta meg. Mindemellett MÚOSZ Tiszteletbeli Tag címet adományoztak L. Ritók Nóra grafikusművésznek, Urbán Ágnes médiakutatónak, egyetemi tanárnak és Kukorelly Endre írónak, költőnek.

Németh Zoltánnak sajnos nem állt módjában személyesen átvenni az elismerést, ezért a Budapesten megtartott ünnepségen Máriás Endre, lapunk főszerkesztő-helyettese, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke vette azt át a nevében, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy tovább bővülhetett az Aranytoll Életműdíjjal kitüntetett vajdasági újságírók köre, ugyanis ezek a díjak szerinte az egyéni életművek elismerései mellett a vajdasági magyar újságíró-társadalom elismerései is egyben.

A tervek szerint Németh Zoltánnak március 16-án, csütörtökön 18 órai kezdettel alkalmi ünnepség keretében adják majd át az Aranytoll Életműdíjat a Magyar Szó Lapkiadó Kft. újvidéki székházának harmadik emeleti tanácstermében, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.