2024. április 20., szombat

Tanulmány: Az intim együttlétek meghosszabítják az életet

Egy 2017-es, a Psychoneuroendocrinology folyóiratban megjelent, újra médianyilvánosságra került tanulmány szerint a szretkezés segíthet lelassítani az öregedést, írja a b92.net.

Azok, akik hetente legalább egyszer intim kapcsolatba kerülnek partnerükkel, növekszik a telomerjük – ez a DNS védőkupakja, amely meghatározza a sejtek élettartamát. A hosszabb telomerek a sejtek lassabb öregedésével és hosszabb élettartammal járnak – írja a The Healthy internetes magazin.

A kutatók 129, párkapcsolatban élő anya szexuális életét követték nyomon. A kutatásban résztvevő nők naponta számoltak be a kapcsolatukkal kapcsolatos elégedettségükről, valamint arról, hogy milyen gyakran létesítettek intim kapcsolatot a partnereikkel. A kutatók vérmintát is vettek, és elemezték a sejteket az öregedés jeleit keresve. Azt találták, hogy azoknak a nőknek, akik az előző héten lefeküdtek partnereikkel, hosszabb telomerjük volt, mint azoknak, akik nem.

Illusztráció (Fotó: ridikul.hu)

Illusztráció (Fotó: ridikul.hu)

Az ilyen típusú kutatások csak összefüggést mutatnak, és nem tudják bizonyítani, hogy a szexuális aktivitás kihatással van-e a telomer hosszára. A kutatók azonban úgy gondolják, hogy a telomer hossza fontos az egészségünk szempontjából. Idővel a sejtek osztódásával a telomerek lebomlanak, és minden sejttel egy kicsit rövidebbek lesznek. A kutatók szerint bizonyos tényezők, mint például a helytelen táplálkozás, a túlzott ivás és a természetes öregedési folyamat, hozzájárulnak a gyorsabb lebomlásukhoz.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szexuális együttlét hozzájárul a telomerek védelméhez, ez pedig azt jelenti, hogy a sejtek tovább élhetnek. A kutatók a rövidebb telomereket olyan súlyos egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, mint a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség; úgy tűnik, hogy a hosszabb telomerek segítenek megelőzni a betegségeket.

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: ridikul.hu)