2024. április 26., péntek

A viszontlátás reményében

Nyílt napot tartott a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola – Magyar nyelven is folyik az oktatás

Szombaton a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolába nyílt napra várták a diákokat és a szüleiket. A rendezvény során a jelenlevő diákok betekintést nyerhettek a tanintézmény kínálatába, beszélgethettek tanárokkal és hallgatókkal, akiktől nem csupán a szakok felől érdeklődhettek, hanem arról is, hogy a diplomázás után milyen elhelyezkedési lehetőségekre számíthatnak. A rendezvény megnyitóján Milanka Kostić, a városi tanács oktatási és kulturális ügyekkel megbízott tagja, dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója, dr. Zlatko Čović igazgatóhelyettes és Sara Babić hallgató, a főiskola diákönkormányzatának képviselője köszöntötte az egybegyűlteket.

Dr. Fürstner Igor a nyílt nap fontosságát hangsúlyozta.

– A fő célunk az volt, hogy a diákok a saját szemükkel lássák, milyen korszerű felszereléssel rendelkezünk, a szülők pedig meggyőződjenek róla, hogy jó környezetbe és jó közegbe kerülnek a gyermekeik, színvonalas oktatásban lesz részük, ha ezt az iskolát választják. Azt is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy nagyszámú vállalattal kötöttünk szerződést, ahol a hallgatóink szakmai gyakorlatokon vehetnek részt, és akár a jövőjüket is megalapozhatják, továbbá jó lehetőségek mutatkoznak az ösztöndíjazásra is. Annak reményében szerveztük meg a nyílt napot, hogy az érdeklődő diákokat viszontlátjuk a felvételin. A technika rohamos fejlődése, a tény, hogy lassan életünk szinte minden területén megjelenik az automatizáció, oda vezet, hogy a mérnökök iránt nagy a kereslet, ezért mérnökként itthon is jól meg lehet élni. Jelenleg öt alapszakunk van: gépészet, elektrotechnika, mechatronika, mérnöki menedzsment és informatika, utóbbit másodszakon is indítunk. Habár mindenhol az látni, hallani, hogy az informatika kiugróan a legnépszerűbb szak, ne feledjük, hogy a többi is egyformán fontos. Lehetünk élvonalbeli programozók, de a gép működéséhez akkor is szükség van áramra, vagy például, ha nincs egy talpraesett menedzser, aki koordinál egy csapatot, akkor jó eredményeket sem lehet elérni – hallottuk dr. Fürstner Igortól, akitől azt is megtudhattuk, hogy jelenleg kétszázhúsz elsőéves hallgatót vehetnek fel, a mesterszakra pedig tizenhatot.

A nyílt napon az érdeklődők a tantermeket is körbejárták (Fotó: Lukács Melinda)

A nyílt napon az érdeklődők a tantermeket is körbejárták (Fotó: Lukács Melinda)

Dr. Fürstner Igor azt is kiemelte, hogy a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán magyar nyelven is lehet tanulni:

– Plusznak számít és a különlegességünk, hogy nálunk párhuzamosan folyik a tanítás magyar és szerb nyelven. Ez minden bizonnyal egyedülálló Szerbiában, kiváltképp a műszaki tudományok területén. Számunkra fontos, hogy az idevalósi hallgatóknak lehetőségük nyíljon a saját anyanyelvükön tanulni. Az egy biztosítéka annak, hogy magas színvonalon tudják elsajátítani a tananyagot. Gyakorlatban ezt hasonlóan kell elképzelni, mint az általános iskolákban és középiskolákban, mindkét nyelven zajlanak az órák. Ez persze nem jelenti azt, hogy elkülönítjük egymástól a hallgatókat. Ők maguk választhatnak, hogy milyen nyelven szeretnék meghallgatni az órát, ugyanis vannak közöttük kétnyelvűek is – tudtuk meg dr. Fürstner Igortól.

Nyitókép: A nyílt napon az érdeklődők a tantermeket is körbejárták (Fotó: Lukács Melinda)