2024. április 27., szombat

Emlékezni kötelességünk!

Keviben ünnepi műsorral emlékeztek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra

Pénteken délelőtt Keviben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére a Móra István Művelődési Egyesület ünnepi műsort rendezett Hitünk őbennük mindig újra él címmel. Az ünnepi eseményre az egyesület székházában került sor, ahol felléptek a helyi óvodások és iskolások, valamint a Móra István Művelődési Egyesület csoportjai, továbbá Baráth László tárogatóművész. A rendezvényen tiszteletét tette többek között Lajkó Szilvia, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának tagja és Perpauer Attila, a Móra István Művelődési Egyesület elnöke. Az ünnepi műsort Pataki Tibor zentai történelemtanár nyitotta meg, és köszöntötte a jelenlévőket. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a közösségünknek megvannak a kiemelkedő pillanatai, melyek alkalmat adnak és kötelezővé teszik, hogy az emlékeinkre és a tapasztalatainkra támaszkodjunk.
– Minden életrevaló közösség magában foglalja és hordozza a korábban élt honfitársaik gondolatait, tetteit, vélekedéseit és érzelmeit. Az emlékezés, az összetartozás érzésének gyakorlása, az ünnepi lélek felszabadulása a mindennapi élet rutinja. Ünnepelni annyit jelent, mint szabadnak lenni – fogalmazott Pataki Tibor.
Perpauer Attila elmondta, hogy rendkívül fontos, hogy egy olyan kisközösségben is, mint Kevi, megünnepeljék ezt a jeles évfordulót, hiszen ez a magyarság, a megmaradás és a nemzeti öntudat meghatározó eseménye.
– Így tudjuk a közösséget összekovácsolni, lehetőséget biztosítunk az embereknek arra, hogy megéljék ezt az ünnepet, hiszen a közösségépítésben és a megmaradásban fontos szerepet játszik. Iskolások, óvodások és felnőttek is színpadra álltak ma, mindenki úgy gondolta, hogy meg kell mutatnia önmagát – mondta Perpauer Attila.
Lajkó Szilvia rámutatott, hogy március 15. a nemzeti összetartozásunkat kifejező legfontosabb ünnep.
– Amikor 1848-ra emlékezünk, láthatjuk, hogy bármit is hozzanak a napi politikai események, fontos, hogy tudjuk, melyek azok az értékek, amelyeket képviselünk. Történelmi távlatból is közel érezzük magunkhoz ezt az eseményt, hiszen tele van olyan emberi teljesítménnyel, amelyek élővé teszik számunkra a történelmet, és megtaláljuk magunkat benne a XXI. században is. Megkapaszkodunk az üzenetében, a szellemiségében, az összetartó erejében, és ez a legfontosabb – fogalmazott Lajkó Szilvia.
A gyerekek zenés-táncos műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, valamint verset is hallhatott a közönség. A programot Baráth László tárogatóművész tette színesebbé játékával, aki elmondta, hogy a tárogatózene a szabadság szimbóluma, a magyar lélek hangja.
– Ez egy megosztó hangszer, de a történelem bebizonyította, hogy ez a magyar lélek megszólaltatása. Nagyon örülök, hogy itt Keviben hozzájárulhatok egy kicsit a szabadság emlékéhez néhány Kossuth-nótával és Petőfi-dallal – mondta Baráth László.

Nyitókép: A falu apraja-nagyja összegyűlt a Móra István Művelődési Egyesületben (Fotó: Gergely Árpád)