2024. március 29., péntek

A Katolikus Karitász orvosmisszója Magyarkanizsán

Ingyenes, körültekintő, szakszerű vizsgálatok

A magyarkanizsai Ady iskolában szombaton is legalább annyian voltak, mint amikor tanítási nap van. Ekkor érkezett meg a magyarországi Karitász tizenhat fős orvoscsoportja, akik ingyenes szűrővizsgálatokat végeztek. Szinte várakozási idő nélkül adhatták egymásnak a kilincset a felnőtt és a gyermek páciensek is, akik szerették volna leellenőrizni egészségügyi állapotukat. Vércukor- és vérnyomásmérés, EKG, szemészeti, fogászati, ortopédiai és nőgyógyászati vizsgálaton vehettek részt a magyarkanizsaik az orvosmisszió jóvoltából, akik először, de biztosan nem utoljára jártak Magyarkanizsán. Óránként tíz gyermeket és tíz felnőttet vizsgáltak meg és láttak el, ha kellett tanácsokkal, igazi szakértelemmel, önzetlenül, idejüket nem sajnálva végezték az önkéntes munkát, ami bizony nagyon sokaknak hasznára vált. Míg egy szűrővizsgálatra való bejelentkezés és azon való részvétel elhatározás, idő és pénz kérdése, addig itt egy helyen sok mindenre rávilágítottak a szakemberek, nagyon rövid idő alatt és teljesen ingyenesen. Bicskei Ibolya, a magyarkanizsa önkormányzat szociális ügyekkel megbízott tanácstagja elmondta, hogy a szabadkai körzeti Karitász képviselője indítványozására tudtak kapcsolatba lépni a Katolikus Karitász orvosmissziójával.

– Az iskolákat, óvodákat értesítettük, majd rajtuk keresztül a szülőket is megszólítottuk, és úgy látjuk, nagy igény mutatkozott a lehetőségre. A két napon át tartó szűrővizsgálatokon kétszáznál is több ember megfordult, nagy örömünkre – mondta Bicskei Ibolya.

A Katolikus Karitász Orvosmissziójának szervezője, Kecskés László csapatával már évek óta járja a magyarlakta területeket.

– 2017 óta járunk Kárpátaljára és a Délvidékre, mely idő alatt közel hatvan alkalommal szerveztük meg az orvosmisszót, mely elsősorban gyermekeknek indult. Később elkezdtük a felnőttszűrést is. Az orosz-ukrán háború óta a szűrővizsgálatok súlypontja a Délvidékre került, de Magyarkanizsán most vagyunk először. Az érdeklődés általában első alkalommal picit mérsékeltebb, de amint elterjed a híre, egyre többen jönnek. Reményeink szerint egy év múlva visszatérünk erre a helyszínre is. Szűréseink legfontosabb célja az, hogy azoknak a határon túli magyar gyermekeknek, akik az elcsatolt nőnek fel, azt a lehetőséget tudjuk biztosítani, hogy egészséges felnőtté váljanak. Ennek egyik legjobb metódusa a prevenció, így időben fel tudjuk fedezni például a lúdtalpat, de a látásvizsgálat vagy a fogászat is legalább ennyire fontos – mondta Kecskés László.

A Karitász önkéntes orvosokból álló csapata több betegségre is ráirányította a figyelmet, ilyenkor pedig a szűrésen résztvevőket a helyi orvosokhoz irányítják további kezelésre, gyógyításra.

Nyitókép: Gyermekeket, de felnőtteket is vizsgáltak (Gergely Árpád felvétele)