2024. április 20., szombat

Támogatás a Caritasnak

A házi betegápolási és a falugondnok-szolgálat 15 éve van jelen Kishegyes községben – Az önkormányzat több mint 4 millió dinárral támogatja a szolgálatot

Kishegyes községben nagy múltja van mind a házi betegápolási, mind a falugondnok-szolgálatnak. Az önkormányzat felismerte, hogy a szolgáltatás iránt valós igény van a legkiszolgáltatottabb polgárok részéről, ezért évről évre közvetlenül a költségvetésből támogatja a szolgáltatást nyújtó Caritast. Ritz Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója a támogatás kapcsán Juhász Bálinttal, a kishegyesi községi képviselő-testület elnökével, Sándor Istvánnal, Kishegyes község alpolgármesterével és Lukács Klárával, a községi tanács tagjával tárgyalt.

A házibetegápolás- és a falugondnok-szolgálat komoly fejlődésen ment át Kishegyes községben, és fontos a község számára – mondta el a médiának Juhász Bálint.

– Számos egyedül élő polgártársunk van, aki segítségre szorul. A falugondnok, illetve egészségügyi nővér segítségével alapvetően saját környezetükben tudnak élni, és részben integrálódni a közösségbe. Ebben nyújt segítséget szakmai partnerünk, a Caritas. Kishegyes községben a falugondnok- és a házibetegápolás-szolgálat 15 éves múltra tekint vissza. Az elsők között voltunk Vajdaságban, ezúton is köszönetet mondok a Nők Kishegyesi Fórumának, amiért kezdeményezői és szakmai megvalósítói voltak. Ez a kezdeményezés kiforrta magát, és mára már olyan kivitelezőre, valamint munkatársakra van szükség, akik licenccel rendelkeznek, és jogosultak a szolgáltatásnyújtásra. Ebben partnerünk a szabadkai Caritas. Szeretném megköszönni a CMH hálózatának is a partnerséget, hiszen így egységes a falugondnok- és a házi betegápolási szolgálat Kishegyes községben. Nap mint nap 160 idős polgártársunkról gondoskodnak a község mindhárom településén, 6+1 szakmunkatárssal – mondta el Juhász, majd arról is szólt, hogy erre a szolgáltatásra Kishegyes község önkormányzata a saját forrásaiból 4,2 millió dinárt különített el. A támogatásnak köszönhetően akadálymentesen működhet a szolgálat – fogalmazott az elnök.

A szabadkai Caritas és a kishegyesi önkormányzat között kiváló az együttműködés – számolt be a médiának Ritz Gábor.

– Azért találkoztunk, hogy átvegyük a szerződést, ami alapján a kishegyesi önkormányzat a következő 12 hónapban anyagilag támogatja a házi betegápoló és a falugondnok-szolgálatot a község területén. Szeretnénk köszönetet mondani az önkormányzat képviselőinek, hiszen 15. éve, hogy jelen vagyunk, és segítjük az idős, beteg embereket. A kishegyesi felhasználók számára kedvező, hogy olyan munkatársaink vannak, akiknek egészségügyi végzettségük van, és ha kell, akkor tudnak ápolni, ha kisegíteni kell, akkor pedig kisegítenek. Ők elvégeznek mindent, amit a házon belül kell, és nagyon jó, hogy vannak a falugondnokok, mert ők egy másik szinten látják el ezeket az időseket. Bevásárolnak, feltakarítanak a portán, illetve el tudják vinni őket intézményekbe, gyakran kórházba. Így felhasználóink meg tudják valósítani alapvető emberi jogaikat – fogalmazott Ritz.

Nyitókép: A kishegyesi önkormányzat a következő 12 hónapban anyagilag támogatja a házi betegápoló és a falugondnok-szolgálatot a község területén: nap mint nap 160 idős polgártársunkról gondoskodnak a