2024. március 29., péntek

Egy tömbnyi megoldás

A zentai Vass Edit szappanoktól illatozó műhelyében jártunk

Nem hiába mondják: a természet egyszer visszaszerzi uralmát. Egyre több helyen jelenik meg az életünkben, hiszen ha a lakásdekorációt nézzük, akkor egyre inkább a natúr színek és anyagok, a természetesség felé fordulunk, ha egy-egy kozmetikai cikket veszünk górcső alá, akkor is egyre inkább azt figyeljük, hány százalékban tartalmaz természetes összetevőket. Igen, a papír, a csomagolás sok mindent elbír, és végső esetben ki tudja, mi is van benne igazából, ezért érdemesebb sokszor a kézműves termékek között keresgélni, amelyek térségünkben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A zentai Vass Edit 2020-ban nyitotta meg cégét, Clary Cosmetics néven, azonban mintegy 15 éve foglalkozik kecsketejes szappanok készítésével. Mint nagyon sok esetben, ő is először a problémára kereste a megoldást, azonban idővel beleszeretett a szappankészítés világába, ma pedig már nem adná semmiért.

– A kisebbik lányom allergiás lett. Ajánlották, hogy próbáljuk ki a kecsketejes szappant, így a már meglévő tisztálkodószereket teljes mértékben lecseréltük. A szülési szabadságomat kihasználva elkezdtem kutatni az interneten, és végül Magyarországon találtam egy szappankészítő tanfolyamot. Egyébként is szeretek kézműves dolgokat készíteni, így jött az ötlet, hogy miért ne próbálhatnám meg én magam elkészíteni ezeket a szappanokat. Jelentkeztem a tanfolyamra és belevágtam. És hogy meg lehet-e ezt az egészet tanfolyam nélkül is tanulni? Hát, ma már a YouTube és más internetes oldalak is tele vannak oktatóvideókkal, hogy hogyan lehet otthon, egyedül szappant készíteni. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy például a lúgot hogyan és milyen mértékben használjuk. Szakértelem hiányában mindez nagyon veszélyes is tud lenni. Sokkal biztonságosabbnak érzi az ember, ha van valaki, akinek a segítségével mindezt meg tudja tanulni. Ezeken az alkalmakon az ember többféle szappankészítési módot is elsajátíthat. Mi először a hidegen készült szappanokat tanultuk. Bemutatták, hogy miből készíthetjük el őket. Van egy szappanrecept-kalkulátor, ennek a használatát is megtanulhattuk. Nagyon sok fontos információt kaptunk arról, hogy melyek azok az anyagok, amelyek megtartják a színüket, melyek nem, illetve arról is, hogyan kell felhasználni a kecsketejet, hogy mindazok az értékes anyagok, amelyek táplálják a bőrünket, megmaradjanak. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon jól hidratálja a bőrünket, ezért is ajánlják sokszor.

A Clary Cosmetics kínálata igen gazdag (Gergely Árpád felvétele)

A Clary Cosmetics kínálata igen gazdag (Gergely Árpád felvétele)

Hogyan lesz a sok alapanyagból végül értékes szappan?

– Először feloldom a lúgot valamilyen folyadékban. Ez lehet joghurt, maga a kecsketej, desztillált víz, vagy bármilyen gyógynövénytea is. Ezt követően kimérem a növényi zsírokat. Én hidegen sajtolt napraforgó-, lenmag- és olívaolajat használok, valamint ricinusolajat is, emellett pálma- és kókuszzsírt is szoktam alkalmazni. A kimért olajat vagy zsírt kézmelegre melegítem, hozzáadom a feloldott lúgot, botmixerrel összeturmixolom, és így elkészül a szappan alapja. Ezt később színezem, fűszerezem, illóolajokat teszek bele, ezt követően pedig formába öntöm. Ilyenkor az állaga pudingra hasonlít, tehát önthető és formázható, azonban nagyon gyorsan köt, így gyorsan is kell vele dolgozni. Végül díszítem a tetejét, akár szárított növényekkel, pl. kamillával, rózsaszirommal, vagy zabpehellyel, darált kávéval, kakaóval.

Van kedvenc szappanod a kínálatodból? És a vásárlóknak?

– Az én kedvencem a kakaóvajas-kókuszos. A kókuszreszelék miatt bőrradír hatású, a benne lévő kakaóvaj azonban kellemes hatást kelt, jó vele fürödni. Emellett nagyon szeretem még a kakaós-mentás szappant is. Ez egy kicsit frissít, ugyanakkor kényeztet is. Azt hiszem, ezek a legnagyobb kedvenceim. Ami a vásárlókat illeti, a termékeimet mindenki úgy ismeri, hogy gyógynövényeket tartalmaznak. Karácsony környékén azonban olyan új szappanokkal álltam elő, amelyek nem feltétlenül tartalmaztak ilyen alapanyagokat, inkább a küllemről szóltak, tipikusan karácsonyi jellegűek voltak. Mégis kevésbé vásárolták őket. Megnézték, hiszen megakadt rajtuk a szemük, ám mégis inkább azt vették meg, amelyik úgymond tud is valamit, nem csupán szép.

Vass Edit, a Clary Cosmetics tulajdonosa (Gergely Árpád felvétele)

Vass Edit, a Clary Cosmetics tulajdonosa (Gergely Árpád felvétele)

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret kap a természetesség, ami a lakásdekoráció, a szépségápolási termékek és a tisztálkodó szerek esetében is fontos szempont. Hogyan látod, mennyire népszerűek az általad készített szappanok?

– A tendencia azt mutatja, hogy nagyon népszerűek. Tizenöt éve kezdtem az egészet, mondhatom, hogy az elsők között voltam Vajdaságban, akik ezzel kezdtek el foglalkozni. Látom, hogy van igény a termékeimre. Régebben csak a különféle bőrproblémák miatt vették ezeket a szappanokat, most azonban már sokkal tudatosabban vásárolnak, tehát beindult az a folyamat, hogy szépen lassan le szeretnék cserélni a megszokott, mesterséges tusfürdőket a természetes szappanokra. Sokan keresnek fel azzal, hogy mit tudok ajánlani száraz vagy épp zsíros bőrre, pattanásra, ekcémára, ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik csak változtatni szeretnének, ennek pedig a legegyszerűbb módja talán az, hogy a boltban kapható tusfürdők helyett a kézzel készült, természetes alapanyagú szappanokat választjuk. Fontos szempont lehet az is, hogy már egyre könnyebben hozzájuk lehet jutni.

Érintőlegesen már említettél néhány jellemző problémát, vegyük sorra, hogy milyen bőrproblémára milyen szappant ajánlasz!

– Egyet rögtön le kell tisztázni a szappanokkal kapcsolatban: ezek nem csodaszerek. Rövid ideig vannak a bőrön, hiszen felhabosítjuk őket, megmossuk velük magunkat, majd leöblítjük a bőrünket. A szappanok csak előkészítik az utat, megtisztítják a pórusokat, helyesen tisztítják meg a bőrt, tehát nem szárítják azt, ezáltal sokkal egészségesebb lesz, és egy tiszta felületen sokkal jobban fel tud szívódni a krém is. De akkor nézzük sorjában! Itt van rögtön az ekcéma, amire a sószappant szoktam ajánlani, amelyet Himalája sóval készítek. Sokan azt gondolják, hogy a só szárít, azonban megvan az a jótékony hatása, hogy felszínre hozza a problémát, ezáltal megtisztítja a bőrt, és mivel kecsketej is van benne, ez hidratál is. Ez a kettő jó hatással van az ekcémára. Ennek a társa a pikkelysömör, amire leginkább a levendulás vagy a körömvirágos szappant szoktam ajánlani, mert azok nyugtató hatásúak, így csökkentik a pikkelysömör által kialakult viszketést. Ha a bőrtípusokat nézzük, a zsíros bőrűek nagyon szeretik a mentás, a mentás-eukaliptuszos, a teafás szappanokat, de van, hogy csalánt is használok egy-egy terméknél. Fertőtlenítő és pórusösszehúzó hatása is van. Emellett itt is jó a levendulás vagy a körömvirágos, mert azok se nem szárítják, se nem zsírosítják tovább a bőrt, inkább helyreállítják a PH-értékét. Egy másik gyakori probléma a pattanásos bőr. Erre a sószappant vagy a mentás szappant szoktam ajánlani, hiszen tisztító és frissítő hatásuk van, de nagyon jó még a szénporral készült szappan is az erős tisztító hatása miatt. A száraz bőrűek is a szappanok között keresik a megoldást, bármilyen meglepően hangzik. Nekik a rózsaszín agyagos szappant szoktam ajánlani, de náluk is beválik a levendulás vagy a körömvirágos. Az utóbbi kettő szinte mindenkinek megoldás lehet. Visszatérve a száraz bőrtípusúakra, számukra jó még a kakaóvajas vagy a csokis szappan is. Legutoljára pedig itt vannak a normál bőrűek, akik szinte mindent használhatnak, egyedül a sószappan az, amit kerülniük kell. Természetesen nem csak a problémák miatt lehet szappant vásárolni, egy kis kényeztetés céljából sem árthat, hiszen vannak bőrradírként működő szappanok is. Ilyen például a zabpelyhes, a mákos, a kókuszos – ezekben apró szemcsék vannak, amelyek finoman átradírozzák a bőrt, és eltávolítják az elhalt hámsejteket. Nagyon ajánlott őket borotválkozás után használni, hogy ne pirosodjon ki a bőr, ne keletkezzen szőrbenövés.

A készletben más termékek is megtalálhatóak: testápolók, krémek, ajakápolók (Gergely Árpád felvétele)

A készletben más termékek is megtalálhatóak: testápolók, krémek, ajakápolók (Gergely Árpád felvétele)

Nemcsak a tusfürdőt, hanem a sampont is egyre több esetben cserélik le a szilárd társára. Te is szoktál ilyet készíteni?

– Igen, az én kínálatomban is megtalálható. Ebbe több ricinusolajat szoktam beletenni, illetve kókuszolajat, mindkettő jó hatással van a hajra, emellett jobban habzik is tőle a szappan. Emellett olyan gyógynövényekkel kombinálom, amelyek kifejezetten előnyösen hatnak a hajra. Ilyen pl. a levendula, a rozmaring, a csalán, a diófalevél, itt is többfélét használok. A használatuk viszont már nagyon emberfüggő. Édesanyám régóta ezekkel mossa a haját, nála pl. megállította a hajhullást. Számomra azonban nem váltak be, mert nagyon elnehezíti a hajamat. Egy íratlan szabály, hogy ha ezekkel a szilárd samponokkal mossuk a hajunkat, akkor utána ajánlott két liter vízbe citromlevet vagy egy nagy kanál ecetet tenni, és azzal kell leöblíteni. Vannak viszont olyan vásárlóim, akiknek teljes mértékben bevált. Ezért is mondtam, hogy nagyon ember- és hajtípusfüggő a szilárd sampon használata.

Ezek szerint a család életébe is sikerült belecsempészni egy kicsit a természetességből?

– Igen, szerencsére. Most már kérik is, nem kell úgy tukmálni, mint az elején. A lányaim már kamaszok, szóval velük most egy kissé nehezebb ezen a téren, hiszen szeretik kipróbálni a különféle tusfürdőket, szeretnek kísérletezgetni, ám végül mindig visszatérnek a szappanhoz.

A legtöbb embert talán az ár tartja vissza attól, hogy kézműves termékeket vásároljon. Mennyire drága manapság a természetes, kézműves kozmetikum?

– Ennek két oldala van: az alapanyagok beszerzése sem túl egyszerű, emellett rengeteg munka van velük. Figyelgetni kell, nehogy megfázzon, nehogy túlmelegedjen, majd két napra rá kiszedni a formából, és ilyenkor dől el, hogy sikerült-e, vagy sem. Ha túlmelegedett, akkor újra kell olvasztani, és akkor minden kezdődik elölről. Ha sikerült, akkor fel kell darabolni, tálcára tenni, majd 4-6 hétig ott szépen pihentetni. Ezt követően csomagolni, címkézni. Csak utána jön az eladás, ugye, vásárokban, kiállításokon, különféle rendezvényeken. Az alapanyagok ára sem túl kedvező, viszont, ha az ember vigyáz a szappanra, tehát nem áztatja el, helyesen tárolja, akkor nagyon sokáig elég.

Edit szappanjai természetes alapanyagokból készülnek, mint például ebből a nyers kakaóvajból (Gergely Árpád felvétele)

Edit szappanjai természetes alapanyagokból készülnek, mint például ebből a nyers kakaóvajból (Gergely Árpád felvétele)

Mégis mi az, ami miatt kitartasz a szappankészítés mellett?

– A pozitív visszajelzések mindig hatalmas löketet adnak. 2020 óta működik a cégem, amelyet a Prosperitati Alapítvány Start up pályázatának köszönhetően nyitottam meg, így most már számlázni is tudok vállalatoknak. Néha elmegy a kedvem, ám akkor mindig ír valaki, vagy rám telefonál, és akkor újra erőre kapok, visszatér a motivációm, és megyek előre, csinálom tovább. Sokszor nehéz, hiszen főállásban könyvelőként dolgozom, de kitartok mellette, hiszen látom, hogy szeretik az emberek.

Mik a jövőbeli terveid?

– Már elkezdtem kísérletezni más termékkel is, így készítek krémeket, testápolókat, ajakápolókat. Ezekkel szeretnék még többet foglalkozni, szeretném tovább fejleszteni, tökéletesíteni őket. Emellett szeretném jobban beleásni magam a gyógynövények világába, hogy pontosan mit mire érdemes használni, így nem kizárt, hogy a jövőben egy olyan tanfolyamon is részt fogok venni, ahol megtanulhatom a

Nyitókép: Vass Edit, a Clary Cosmetics tulajdonosa (Gergely Árpád felvétele)