2024. április 23., kedd

Fokozatosan a kívánt cél felé

Valljuk be, szinte mindannyiunk életében volt már olyan időszak, amikor elhatároztuk (leggyakrabban újév napján), hogy mostantól egészségesebben étkezünk. Odafigyelünk, hogy elkerüljük a zsíros ételeket, az édességeket, mellőzzük a cukros üdítőket, vagy éppen a péksüteményeket. Igen ám, de ez mégsem bizonyul olyan egyszerű „mutatványnak”. A rohanós hétköznapokban, időhiány és egyéb elfoglaltságok miatt sokunknak nem mindig jut ideje a főzőcskézésre, így általában a könnyebb és gyorsabb megoldásokat választjuk. Előkészített, félkész és késztermékeket veszünk, amit csak vízbe, vagy olajba teszünk, és röpke 15–20 perc alatt már a kész főtt étel köszön vissza az asztalunkról.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

Vitathatatlan, hogy ez egy kényelmes opció lehet, de mi történik ezek elfogyasztása után? Eltelítődünk, fáradékonyabbak leszünk és persze nő az elhízás kockázata is. Ezek elkerülése érdekében, vagy egyáltalán csak a jó közérzet miatt, manapság sokak életében egyre nagyobb prioritást élvez az egészséges táplálkozás. Az interneten megszámlálhatatlan iránymutatásról és javaslatról olvashatunk, hogy hogyan is kezdjünk bele egy életmódváltásba, miként haladjunk a kívánt cél felé. Sok helyen a fokozatosság és a tudatosság elvét hangsúlyozzák.

„Érdemes fokozatosan haladni, és értékelni a kis lépéseket is.”

„Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.”

„Annak érdekében, hogy az étrend megfelelő legyen, már a legkisebb átalakítások is nagy változást hozhatnak.”

„Hosszú távon fenntarthatatlan minden drasztikus megvonás, nem kell átesni a ló túloldalára, hétről hétre könnyebb egy-egy egészségesebb szokást beiktatni.”

Tehát ebben a témában nagyon sok – akár egymással ellentétes – tanácsot, szabályt találhatunk, mely össze is zavarhat bennünket. Összegyűjtöttem néhány érdekes és hasznos tippet, melyek segíthetnek, illetve kiindulópontul szolgálhatnak, hogy elinduljunk azon az úton, ami az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz vezethet. Zárójelben megjegyezném, hogy az egészséges étrend és az egészségesebb étkezési szokások számos előnnyel járhatnak, és nemcsak az egészségünkre vannak pozitív hatással, hanem ugyanúgy a közérzetünkre is.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

A jó étrend javíthatja életünk minden területét, az agyműködéstől a fizikai teljesítményig. Az egészséges étrend nagymértékben csökkentheti a világ legnagyobb gyilkosai, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kifejlődésének kockázatát. Az egészségesebb étkezési szokások általában alacsonyabb testtömeggel is járnak, ami azt jelenti, hogy kisebb a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegség vagy ízületi problémák kialakulásának. Ugyanakkor javítja vagy legalábbis fenntartja az agyműködést, a memóriával és a jó hangulattal együtt.

Az egészséges táplálkozás ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint halat és szárnyast eszünk, és a szénhidrátbevitel csökkentése mellett megpróbáljuk visszaszorítani a sok cukrot, sót és állati zsírt tartalmazó élelmiszereket.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány tanácsot, melyek betartásával már többet teszünk magunkért, mint hinnénk. Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább használjunk olívaolajat. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket. Igyunk inkább gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem cukrozott szörpöket. Asztalunkra inkább teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér kerüljön. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségfélét válasszuk a tészta helyett. Használjunk olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb. A rendszeres, napi ötszöri étkezés stabil vércukorszintet, jó közérzetet, jó hangulatot, megfelelő koncentráló képességet eredményezhet. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: osszuk el minél egyenletesebben a napi táplálékmennyiséget. Étrendünket a rendszeresség és a változatosság jellemezze. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. Legyen meg a napi megszokott étkezési „menetrendünk”. Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel.

Egy új szokás kialakítása nem kevés időbe telik, viszont legyünk türelmesek magunkkal és ne adjuk fel a kitűzött céljainkat rögtön az elején. Ne felejtsük el, hogy az étrend javítása nagyon jó mód az elemeink feltöltésére, és arra, hogy többet mosolyogjunk a világra. A legfontosabb az általános egészség előmozdítása, amelyből mindannyiunknak csak egy van, ezért érdemes tudatosan és megfontoltan foglalkozni vele.

Nyitókép: (Illusztráció – Pixabay.com)