2024. április 20., szombat

Az e-Agrar a sikeres pályázást segíti

Zentán több mint kétszáz gazdálkodó vett részt a Zentai Gazdakör évi közgyűlésén

A Zentai Gazdakör csütörtökön tartotta meg évi közgyűlését a zentai Royal Hotel nagytermében. Nagy volt az érdeklődés a gazdák körében, több mint kétszázan látogattak el a közgyűlésre, amelynek kiemelt vendége volt: Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, Sztantity Szebasztián, a zentai önkormányzat gazdasági ügyekkel megbízott tanácstagja, Burány Hajnalka tartományi képviselő és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke. A jelenlévőket Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte.

Juhász Attila államtitkár kiemelte, hogy a 2022-es pályázati lemaradások kifizetései a napokban folyamatosan zajlanak, és várhatóan március végére minden ágazatban kifizetésre kerülnek. Bejelentette, hogy a 2023-as költségvetés 80 milliárd dinárt ölel fel, ezért is fontos, hogy mindenki április elejéig regisztráljon az e-Agrar felületén, hiszen további pályázási lehetőségek várnak a termelőkre.

– Az e-Agrar kapcsán nagyon sok félreértés van a gazdák körében, gondolok itt az olyan megjegyzésekre, miszerint azért van, hogy ellehetetlenítse a gazdákat a támogatások lehívásában, illetve sokan azért is idegenkednek tőle, mert pluszmunkát jelent, hiszen elektronikus úton kell a bejegyzést is intézni. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy bekapcsoljunk minden falugazdászt és szaktanácsadót, mi is itt vagyunk terepen, hogy az emberek megértsék, hogyan kell beregisztrálni. A szándékunk az e-Agrarral az, hogy lehetővé tegyük a gördülékenyebb és hatékonyabb pályázatelbírálást. Ez az alapcél és -elképzelés, ezért lesz bevezetve a rendszer, nem azért, hogy esetleg valakit ellehetetlenítsünk. 2021-ben és 2022-ben sok esetben voltak lemaradások a támogatásokat illetően, mert nem tudtuk megfelelő hatékonysággal intézni a kifizetőügynökségen keresztül, de ezt a problémát az e-Agrar orvosolni fogja. Mindenben más a 2023-as év, abban is, hogy elektronikus úton zajlanak majd a pályázatok. Nem mellékes az sem, hogy volt egy időszak a minisztériumban, amikor nem szerették volna kifizetni a 2022-es elmaradt támogatásokat. Ebben több ezer és tízezer gazda érintett. Nyomatékosan igyekeztünk elmondani, nem fogadjuk el, hogy ezek az összegek ne kerüljenek kifizetésre, hiszen a gazdák nehéz és aszályos éven vannak túl. Ennek eredményeképp a napokban több ágazatban is megtörténtek a kifizetések – mondta Juhász Attila.

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója rámutatott, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság és a fejlesztési alap által kínált lehetőségek roppant kedvezőek lehetnek a gazdák számára.

– A közeljövőben várható a tartományi mezőgazdasági titkárság és a tartományi mezőgazdasági fejlesztési alap pályázatainak megjelenése. A titkárságon bizonyos beruházásokra költség-visszatérítést tudnak kapni a termelők, a fejlesztési alap pedig a lehető legkedvezményesebb hitelekkel fog kirukkolni. Ennek a kettőnek a párosítása nagyon előnyös lehet a termelők számára, hiszen az adott típusú beruházásra a titkárságon magas mértékű támogatásokra lehet számítani, és amennyiben ehhez nincs elegendő saját pénzügyi keretük, akkor párhuzamosan beadhatják igénylésüket a fejlesztési alaphoz. Ezáltal saját pénzeszköz nélkül új beruházásokat tudnak megvalósítani – ismertette az alap igazgatója.

A közgyűlés napirendi pontjait a jelenlévők egyöntetűen elfogadták. Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke ismertette a 2022-es év tevékenységeit és pénzügyi beszámolóját, továbbá az idei terveket.

– Az évértékelő közgyűlések alkalmával beszámolunk a termelőinknek a tavalyi év munkájáról, érdemeiről és problémáiról, valamint arról, hogyan tudjuk ezeket megoldani a későbbiekben. Az e-Agrar nagy munkát jelent a falugazdászoknak, a gazdaszervezeteknek. Itt látszik meg igazán, hogy mekkora segítséget nyújtanak a gazdakörök az embereknek. Zentán 80 százalék feletti azoknak a bejegyzéseknek az aránya, amiket a Zentai Gazdakör falugazdászai csináltak meg az e-Agrar platformon. Sajnos, az idősebbek számára ez megnehezíti az ügyintézést, sőt sok esetben még mi is kihívásokba ütközünk. A Zentai Gazdakör összekötő szerepet igyekszik betölteni a törvényhozás és a gazdatársadalom között. A feladatunk megmozgatni azokat a szervezeteket, amelyek segíteni tudják a termelőket ebben az átmeneti időszakban. Ezen a pár éven nagyon sok múlik, hogy mennyire karoljuk fel a termelőket. Hiszen ha néhány éven belül kedvezőbb feltételek lesznek a számukra, akkor megújult erővel tudnak tovább gazdálkodni – tette hozzá a gazdakör elnöke.

Nyitókép: A közgyűlés napirendi pontjait a jelenlevők egyöntetűen elfogadták (Fotó: Gergely Árpád)