2024. március 28., csütörtök

Akár már holnap megszűnhet a rendkívüli helyzet

Hétfőtől ismét folytatódhat a munka a nevelési-oktatási intézményekben Óbecsén

Péntek délután is a gázszivárgás elhárításán dolgoztak a NIS szakemberei Óbecsén, akik szerdán délután érkeztek meg a helyszínre. A mai nap folyamán eltávolították a gondokat okozó csöveket, és a speciális cementbefecskendező gépet is felállították. Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke ma délután adott nyilatkozatában elmondta, hogy a cementkeverék befecskendezése előtt a szakemberek elvégzik a furat monitorozását, a szükséges elemzéseket, ezzel elzárva az inaktív kutat, amelyen felszökött a gáz. Ezután 24 órás biztonsági ügyeletet tartanak, amely során ellenőrzik, hogy van-e további szivárgás.

– Az evakuált lakosok még nem tértek vissza otthonaikba, de várhatóan erre hamarosan sor kerül. Reményeink szerint hétfőtől ismét folytatódhat a munka az alsóvárosi nevelési-oktatási intézményekben. Óbecsének még ma is négy működőképes kútja van, a polgárok járnak és fogyasztják is a messze földön híres óbecsei sárga vizet. Ennek van hátulütője is, hogy néha megtörténik a baj – mondta Kiss Igor, aki hozzátette, hogy akár már szombaton megszűnhet a rendkívüli helyzet, és visszaállhat az élet a rendes kerékvágásba Óbecsén.
A második helyi közösségben szerdán délután hirdettek rendkívüli helyzetet egy nem működő ártézi kútból történő gázszivárgás miatt.

Nyitókép: A következő lépés a speciális cementkeverék befecskendezése (Kancsár Izabella felvétele)