2024. április 26., péntek

Orpheusi Létdalnok az Egyetemesség fedélzetén

Sinkovits Péternek

Péterről nem tudok múlt időben írni. Személyiségének lelkülete és szellemisége az öröklét gazdagságával bővelkedik, ami messzemenően túlmutat a test, az anyag mulandóságán, és az öröklét értékeihez kapcsolódik.

Ha az emberi létformánkra hangszerként gondolunk, amely az egyetemesség változatos és színes hangskálájából élete során igénye és lelkülete alapján meríthet magának életdallamokat, és összeállíthat magának zenekart, akkor Péter egy szimfonikus zenekar teljességével komponálja és szólaltatja meg önnön Életdallamait.

Péter Szimfonikus Életzenekarának muzsikusai: a nyitott, befogadó és megtartó Barátság, a változatos Sport, mely teljes életének lételeme (sakk, kerékpár, tenisz, úszás, futball), a Mindennapi Közéleti és Társadalmi Újdonságok helyi- és világszínpada, Művészetek (zeneművészet, kiváló zongorajátéka, képzőművészet iránti vonzalma, irodalmi csemege kötetei több műfajban is), a Jó Humorú és Szellemes filmek és művek, melyeket párhuzamosan is olvas, többet is egyszerre.

Szívből választott hivatása még a gyógyítói orvosi pálya lett volna, és szimpatizált a krimik minden rejtélyt megfejtő, művelt és szellemes nyomozói hivatással.

Karmesterként saját Létzenekarának kovászául a kishercegi szeretetmintát választja. Ez egyben széles körű baráti körének a titka is: mindig mindenkivel az érintőkörök mentén történik a barátság, ott, ahol a legszebb pillanatok születnek mindkét fél számára, és soha nem gyalogol be más ember belső, személyes  köreibe. Akivel viszont kishercegi módon megszelídítik egymást, ott nyitott a barátság végtelen folyama.

Barátságunk földi létformájának Szepes Mária szellemisége a fogadó- és továbbengedő dimenzió kapuja: Szepes Mária 90. születésnapján született a mi barátságunk Péterrel, és az idén, Mária 115. születésnapján váltott dimenziót Péter, miközben Albert elsős kisfiam pont ezen évforduló jegyében rajzolta a pasaréti gyermekolimpia 9. számát a szappanbuborék-fújó versenyt.

E gyermekvilágból született képzőművészeti alkotás tükrözze Péter Orpheuszi Létdalnokságát, melyet a gyermeki tisztalelkűség és rácsodálkozás, figyelmesség, értelmezni vágyó figyelem, pontosság, bölcs kivárás és letisztulás, az életélvezetből fakadó lassítás eleganciája tükröz.

Péter első, nekem szánt ajándékkötetével (László Ervin: Kozmikus kapcsolatok) kívánok az Orpheuszi Létdalnok szellemiségének további fedélzeten maradást, és kozmikus kapcsolódást a továbbiakban is hálával és köszönettel minőségi idővel teljes barátkozásfolyamunkért.