2024. április 26., péntek

Kérdezz a HPV-ről Zentán is!

A gyógyszertárakban kérhető tanácsadás az ingyenes védőoltásról

A Szerbiai Gyógyszerészeti Kamara kísérleti jelleggel februárban indította el a Kérdezz a HPV-ről! (Pitaj me za HPV!) elnevezésű projektjét. Ennek keretében Szerbia-szerte 220 gyógyszertárban kaphatnak az érdeklődők tájékoztatást a HPV-fertőzés megelőzésével kapcsolatban. Zentán három gyógyszertárban juthatnak információhoz az érdeklődők, mégpedig a volt állami gyógyszertárban (jelenleg Cvejić), a Lilly gyógyszertárában, valamint az Apolo Tornyosi úti üzletében. A gyógyszertárak listája megtalálható a Szerbiai Gyógyszerészeti Kamara honlapján.

Mint arról már többször beszámoltunk, Szerbiában tavaly június óta hozzáférhető az ingyenes vakcina. Az állam a legmodernebb, kilenc vegyértékű oltóanyagot biztosította, a Gardasil 9-et. Ez a védőoltás az Egészségügyi Világszervezet szerint az egyik legbiztonságosabb oltóanyag.

Zentán a volt állami gyógyszertárban Nataša Knežević okleveles gyógyszerész a program tanácsadója, így akik szeretnének többet megtudni a HPV elleni védőoltásról, azok bizalommal fordulhatnak hozzá is. Tájékoztatást ad arról, hogy mi az a HPV, hogyan terjed, hogyan kerülhető el a fertőzés, hány éves kortól javasolt a védőoltás, mi a HPV elleni védőoltás, hatásos-e a már szexuális életet élők számára, hol lehet kapni, miért kell oltás a HPV ellen.

Plakát

Plakát

A Kérdezz a HPV-ről! projekt tájékoztatóanyagot is tartalmaz, szórólapokon is összegzik az oltás előnyeit. A védőoltás a 9–19 évesek számára ingyenes, és nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is ajánlott, mivel a legtöbb esetben ők is vírushordozók. A 9 és 14 év közötti gyerekek két dózist kapnak, a 15 és 19 év közöttiek pedig hármat. A tapasztalat szerint a fiatalabb gyerekeknél már két dózis is elegendő a megfelelő védettség kialakulásához, az idősebbeknél viszont már három kell.

Nataša Knežević zentai gyógyszerész azt mondja, hogy a projekt tanácsadói iskolákban is tarthatnak előadásokat a HPV-védőoltással kapcsolatban, így ha bármelyik iskolában igény mutatkozik rá, ő is szívesen tájékoztatja a szülőket és a diákokat. Hozzátette, hogy ez ajánlott oltás, nem kötelező, ezért is fontos, hogy az érintett generáció minél többet megtudjon róla.

Az elmúlt évek vizsgálatai szerint a méhnyakrák, a végbélnyílásrák, valamint más daganatos megbetegedések hátterében is leggyakrabban a humán papillomavírus valamely törzse rejtőzik. A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért is. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése. A legveszélyesebb és leggyakoribb típusaitól véd az oltás.

Nyitókép: Plakát