2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT – A gázszivárgás elhárításán dolgoznak Óbecsén

A lakókat evakuálták, a közelben lévő nevelési-oktatási intézményekben szünetel a munka

Egy nem működő ártézi kútból történő gázszivárgás miatt rendkívüli helyzetet hirdettek tegnap délután Óbecsén a második helyi közösségben. A NIS szakemberei a Vodokanal Közvállalat munkatársaival közösen rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és megkezdték a kút betömését, hogy ezzel megakadályozzanak egy esetleges gázkitörést. A szakemberek továbbra is a furat likvidálásán dolgoznak, a NIS nehézgépezete tegnap 22 óra körül a helyszínre érkezett.

Egy nagy teljesítményű ventilátorral szükség esetén szétoszlatják a szivárgó gázt, ezzel is csökkentve koncentrációját a levegőben. A közelben lévő nevelési-oktatási intézmények ma és holnap nem dolgoznak. A Köztársaság és a Nikola Tesla utcák kereszteződésének közelében több mint tíz személyt evakuáltak a munkálatok idejére, az érintett utcákban a forgalmat is lezárták. Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke ma délelőtt adott nyilatkozatában elmondta, hogy a furat bő egy héttel ezelőtt kezdett el habzani, és már gáz, víz és homok is került a felszínre.

– A NIS szakemberei által elvégzett mérésen háromfajta gázt mutattak ki, ezek pedig szén-dioxid, metángáz és kén-hidrogén, utóbbit a záptojás szagról ismerjük fel. A mérés szerint a metángázból volt a legtöbb, ennek következményeként a szakemberek elrendelték a boltnak az áramtalanítását, illetve harminc méteres körzetben evakuálták a lakosságot. Ez 10-12 személyt érintett, hiszen a környéken ebben a harminc méteres körzetben főleg intézmények és üres házak vannak. A lakosok megértőek és közreműködőek voltak. A NIS szakemberei a furatban lévő, harminc méter mélyen húzódó csövet eltávolítják, majd szondázzák a furatot, ez pedig fontos információt adhat a rétegződési állapotról, a gáz- és a vízszivárgás hollétéről. Ezek után speciális cementkeverékkel folytatják le a mintegy háromszáz méteres mélységű furatot. A munkálatok zajlanak, egy darabot a csőből már kiemeltek. Ez a cső nagyon rossz állapotban van, a gázok az évek alatt szétmarták, ezért nem tudják egyben kivenni – fogalmazott Kiss Igor. A helyreállítási munkálatok várhatóan holnap befejeződnek.

A közeli Petőfi Sándor Általános Iskolában hétfőig biztosan szünetel az oktatás, míg a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény Napsugár nevű alsóvárosi óvodába járó gyerekeket az intézmény központi épületébe, a Kolibri óvodába vihették/vihetik a szülők. Az említett nevelési-oktatási intézményeket már tegnap evakuálták a közeli Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épületével és az SP üzletlánc boltjával együtt.

2012-ben ettől a kúttól csupán 10 méterre több mint 300 méter mélyről ugyancsak gáz, víz és homok tört a magasba, de szerencsére nem sérült meg senki, és a gáz nem gyulladt meg. Akkor 80%-ban nitrogén alkotta a gázkeveréket, metánból kevés volt. A most feléledt ártézi kutat 2005-ben fúrták ki, de nagyjából másfél év után magától elapadt.

Nyitókép: A NIS nehézgépezete szerdán éjszaka érkezett a helyszínre (Kancsár Izabella felvétele)