2024. április 19., péntek

Melegen tartják a választásokat

Aleksandar Vučić népi mozgalmat alakít

A politikai csoportosulások képviselői ismét megpedzették az előrehozott választások lehetőségét, ezúttal az ellenzék. „Korábban Belgrád vonatkozásában kértük a rendkívüli választások megtartását, ám az európai rendezési terv és az egyéb kihívások miatt ez köztársasági szinten is szükségszerű. Olyan problémákról van szó, amiket csakis választások révén lehet megoldani” – fogalmazott az N1 tv szerint Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke.

Ana Brnabićkormányfő és a Szerb Haladó Párt alelnöke a hétvégén Surčinban tartott pártrendezvényen azonnal válaszolt Đilas nyilatkozatára, mondván: „Ha az ellenzék választásokat akar, akkor választások lesznek. Az SZHP eddig soha nem menekült a felelősség elől.”

Később Aleksandar Jovanović Ćuta ellenzéki parlamenti képviselő is azt nyilatkozta, hogy rendkívüli választásokat kellene tartani, mind az említett rendezési terv, mind a lítiumbányászat esetleges engedélyezése miatt. „Ugyanakkor a nyugati államok, amelyek hatalomra juttatták Aleksandar Vučićot, nem engedik meg, hogy kiírják a rendkívüli parlamenti választásokat. Egyedül a nép nyomásgyakorlása révén eszközölhetnénk ki. Ha a nép az utcára vonul, akkor biztosan választások lesznek” – fejtette ki a Danas napilap szerint Jovanović.

AZ ELEMZŐK KÉTELKEDNEK

Február elején a Szerbiai Szocialista Párt parlamenti képviselőjének pornóbotránya után kezdték el emlegetni az említett tömörülés és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós együttműködés megszakítását, illetve a rendkívüli parlamenti választások szeptemberben való megtartását, ám akkor Vučić, a haladók elnöke közölte, noha a két párt viszonya megromlott, nem gondolja, hogy észszerű lenne rendkívüli választásokat tartani. Ekkor a legtöbb elemző arra az álláspontra helyezkedett, hogy az idén szinte biztosan nem lesznek rendkívüli választások, kivéve CvijetinMilivojević politológust, aki nem zárta ki ennek a lehetőségét. Mint már korábban, a haladók ezúttal is a választásból eredő időhúzással próbálnák elnapolni a Koszovóval kapcsolatoshoz hasonlóan fontos döntések meghozatalát – érvelt utóbbi.

Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) végrehajtó igazgatója továbbra is kitart amellett, hogy az idén sem az ellenzék, sem a hatalom számára nem prioritás a választás.

– Nem hiszem, hogy Belgrádban előrehozott választások lesznek, egyrészről azért, mert a hatalom a koszovói kérdésre összpontosít, másrészről pedig azért, mert a tartományi és a helyhatósági választásokkal egy időben tartanák meg, azaz feltehetőleg jövőre. Ami a köztársasági parlamenti választást illeti, az aktuális kormány megbízatását már megalakulásakor két évre korlátozták, ez jövőre jár le. Ha mégis az idén tartanának rendkívüli választásokat, azt a Nyugat a koszovói kérdés kezelésének szándékos akadályozásaként értelmezné – magyarázta a Blicnek Klačar.

ÁLLAMALAPÍTÓ MOZGALOM ALAKUL

Mindeközben arról tájékozódhattunk, hogy Aleksandar Vučić valóban megkezdi megalakítani a korábban már emlegetett, úgynevezett népi mozgalmat. Az állam- és pártelnök a közeljövőben az ország minden térségébe ellátogat – szombaton Vranjéba –, hogy „a nép segítségét kérje” – írja a Večernje novosti.

Az SZHP elnöke tavaly jelentette be „az ország megmaradását és fejlődését segíteni hivatott nagy államalapító mozgalom” megalakítását.

– A politikai szempontból jellemző kóros állapotokkal szeretnénk szembeszállni. Hiszem, hogy a nép támogatni fog bennünket. Szerb érdekeket képviselő szerb blokk szükséges – fogalmazott korábban az említett mozgalomról Vučić, aki azt is közölte, hogy a tömörülésben nemcsak az SZHP tagjaira, valamint szerb nemzetiségű politikusokra, értelmiségiekre számítanak, hanem „bosnyákokra, horvátokra, magyarokra és mindenki másra”.

A korábbi elemzések szerint Vučić Vlagyimir Putyin Összorosz Népi Frontjához hasonló tömörülést hozna létre, ugyanazzal a céllal, mint orosz kollégája – „a front alapítása azt a célt szolgálta, hogy az orosz kormánypárt megcsappant népszerűségével szemben egy új, kormányhoz kötődő politikai mozgalom jöjjön létre”. A haladók vezetősége eddig cáfolta, hogy a blokkot az SZHP felszámolásának céljával alapítanák meg.