2024. április 26., péntek

Növénytermesztéstől az állattenyésztésig

A futaki mezőgazdasági iskolában magyar nyelven is lehet tanulni – Kiváló gyakorlatra tehetnek szert a diákok

A futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthonban a diákok megismerkedhetnek a mezőgazdaság számos ágazatával, az állattenyésztéstől, növénytermesztéstől kezdve a növényvédelmen keresztül egészen a gyümölcsészetig. Az iskolában a diákok elméleti, a gyakorlatban is könnyen hasznosítható tudást szerezhetnek. A középiskola elvégzésével a tanulók felkészülnek a termelés szervezésére és kivitelezésére. Az iskola Futakon a Duna bal partján, gróf Hadik András egykori kastélyában helyezkedik el. A tangazdaság közvetlen közelben van, és itt a diákok szerzett tudásukat a gyakorlatban is alkalmazhatják. Erdősi Ric Renáta szaktanártól megtudtuk, hogy közel 100 hektár megművelhető földterület és 5 hektár erdő áll a diákok rendelkezésükre, valamint hat tanépület, tejüzem és üvegház, amelyek a tanintézmény területén helyezkednek el.

Erdősi Ric Renáta (Fotó: Ótos András)

Erdősi Ric Renáta (Fotó: Ótos András)

– A diákotthon 190 férőhellyel rendelkezik, 128 fiú és 62 leány részére. Két főépületből áll: az iskolával közös udvarban elhelyezkedő fiúotthonból és a katolikus templom közelében lévő leányotthonból. A szobák 2, 3 és 4-ágyasak. A diákok rendelkezésére áll a TV-szoba, egy jól felszerelt könyvtár és számítógép-terem, valamint tornaterem és a konditerem. Az iskola udvarában található a 150 férőhelyes étkezde is. Az iskolának jelenleg mintegy 700 diákja van. Évente 10-12 szak nyílik, de ez függ a jelentkezők számától. Sajnos évről évre egy kevesebben iratkoznak be. Ez különösen érzekelhető a magyar osztályok esetében. Ők nagyon kevesen vannak, ami végül is abból a szempontból jó, hogy többet tudunk velük foglalkozni. Egészen családias légkör alakul ki az órákon, de úgy látjuk, hogy ők maguk sem szeretik, ha kevesen vannak – magyarázta a tanárnő.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az iskolában egyedül a mezőgazdasági technikusi irányzaton folyik oktatás magyar nyelven.

– Ők négy éven keresztül mindenről tanulnak. Elsőben általános tantárgyaik vannak, másodikban szántóföldi és konyhakertészeti növényekről tanulnak, harmadikban gyümölcsészet és szőlészet tartozik a fő tantárgyak közé, negyedikben pedig az állattenyésztésről  szereznek ismereteket. Általánosan elmondható, hogy amikor elindulnak elsőben, akkor még ódzkodnak az állatokról, aztán mire odaérnek negyedikbe, akkor már szívesen takarítják az ólakat is, mert egyszerűen szeretik az állatokat, és nem esik nekik nehezükre a gondozásuk. Nagyon jó, hogy itt a gazdaságban minden megtalálható, így nem kell máshova menniük gyakorlatot szerezni – emelte ki.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az iskola keretén belül eredményesen működnek a különböző szakkörök, mint a környezetvédelmi, méhészeti, borászati és lovas szakkör. A középiskolában fellendülőben van a szőlőtermesztés és a borkészítés is.

– Legkedveltebb a lovas szakkörünk. Ez magába foglalja a lovaglást, de az állatok gondozását is. Nálunk méhészkedni is megtanulhatnak a diákok, elméletben és gyakorlatban is. A nagyon lelkes „méhészkedők", akik rendszeresen járnak a szakcsoportba és minden fontosabb munka elvégzésében részt vesznek meg is vannak jutalmazva. Ezek a diákok kapnak az iskolától ajándékba egy méhcsaládot, és ezzel az első lépést megtehetik a saját, otthoni méhészkedésük irányában. Néhány éve traktorvizsgát is tehetnek a diákok az iskola keretén belül. Második osztályban vannak órák, ahol megtanulják a járművet vezetni, utána pedig vizsgázhatnak is teljesen díjmentesen. A későbbiekben pedig, amikor a B kategóriára szeretnének vizsgázni, vagyis gépkocsi vezetésre, akkor kevesebbet kell fizetniük ezért – mondta Erdősi Ric Renáta, akitől megtudtuk azt is, hogy nagy az érdeklődés a távhallgatók részéről is, akik iskolánkban szeretnék átképezni magukat.

Ótos András

Ótos András

Az iskola tanulói a különböző vetélkedők és versenyek mellett, mezőgazdasággal kapcsolatos rendezvényekre is eljárnak, ahol bemutatják az iskolában termelt, vagy készített termékeket.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Régebben jártunk a temerini Tökfesztiválra, illetve borversenyekre is beneveztünk. A termékek nagy része azonban csak az iskolai étkezdéig jut el, ahol a szakácsok felhasználják a diákotthonban lévő tanulók, a tanárok vagy a gyakorlaton dolgozók étkezéseinek elkészítésekor. Ezenfelül az iskolának nagyon jó a kapcsolata a külföldi, többek között a magyarországi mezőgazdasági iskolákkal, ami a diák- és a tapasztalatcsere által valósul meg. A Határtalanul! programnak köszönhetően szoros együttműködés alakult ki több magyarországi iskolával. Két testvériskolánk is van, Székesfehérváron és Kecskeméten. Többször mentünk hozzájuk pár napra, és az ő diákjaik is eljöttek ide. Ez nagyon jó lehetőség az ismerkedésre és tapasztalszerzésre és tudáscserére is – tette hozzá a tanárnő.

Nyitókép: Ótos András