2024. április 24., szerda

Sáfránytúra a löszgyepen

Virágzik a tarka sáfrány (Crocus reticulatus), a legkorábban nyíló vadvirágaink egyike. Csak a megművelés szempontjából hozzáférhetetlen kisebb területeken maradtak fenn az ősgyepek növénytársulásai, ahol ez a szép tavaszhírnök megtalálható. Vasárnap megtartották a hagyományos természetjáró túrát a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szakembereinek vezetésével, amikor az egyik első kora tavaszi vadvirágunk virágzását tekinthettük meg.

Az érdeklődőket Topolya Község Múzeuma elé várták, onnan indultunk autókkal Tomislavci településre. Az ott elterülő völgyben a tarka sáfrányok színes szőnyegét csodálhatta meg az, aki vállalkozott a meglehetősen hűvös, szeles időben a természetjárásra.

Megérkezéskor Sihelnik József és Suturović Edita magyar és szerb nyelven ismertették a legfontosabb információkat, hiszen minden évben vannak új érdeklődők, most is érkeztek fiatal szülők kicsi gyerekekkel, akik számára fontos, hogy megismerjék természeti értékeinket.

Jellegzetes fehér, kékeslila, albínó, azaz csík nélkül virágzó sáfrányokat figyelhettek meg az érdeklődők a 11. alkalommal megrendezett sáfránytúrán (Herceg Elizabetta felvétele)

Jellegzetes fehér, kékeslila, albínó, azaz csík nélkül virágzó sáfrányokat figyelhettek meg az érdeklődők a 11. alkalommal megrendezett sáfránytúrán (Herceg Elizabetta felvétele)

–Apró pici hagymás növény a tarka sáfrány, a löszgyepek jellegzetes növénye, ami azt jelenti, hogy a bolygatott területeket nem szereti, tehát a szántókon kipusztul. A sáfrány nagyon lassan szaporodik, és ha egy területet felszántanának, akkor több száz évre lenne szükség ahhoz, hogy visszatelepüljön. Csak kizárólag a Krivaja patak löszvölgyeinek a meredélyein maradhatott fenn. Tomislavci mellett a Pilák-völgyben, de Topolya községen kívül Szabadka környékén is lehet találni. A Delibláti-homokpusztán, a Tarcal- és a Verseci-hegységben szintén található még. Nálunk sajnos nem védett, védendőnek mondjuk, Magyarországon viszont már védett növénynek számít – hallottuk Sihelnik Józseftől, aki az új kiadványukat is bemutatta, egy plakátot a Bács-ér löszvölgyeinek növényeivel, ebből mindenki kapott.

A tarka sáfrány is szerepel rajta, és a következő túra főszereplője, a tavaszi hérics is, melynek pompás sárga virágba borulását a lipári völgyben két-három hét múlva tekinthetik meg szakmai vezetéssel az érdeklődők.

Nyitókép: Óvatos léptekkel haladtak a túrázók, és sokszor lehajoltak a gyepen elszórtan virágzó törékeny növényekhez (Herceg Elizabetta felvétele)