2024. április 25., csütörtök

A nyílt napra májusban kerül sor

Szeptembertől két magyar nyelvű szak nyílik a szabadkai Egészségügyi Középiskolában

Szeptembertől feltételezhetően – ha az oktatási minisztérium jóváhagyja – egészségügyi nővértechnikus és nőgyógyászati-szülészeti nővér szak nyílik magyar nyelven a szabadkai Egészségügyi Középiskolában. Mind a két tagozatra 30 tanulót vesznek fel. Fontos azonban kiemelni, hogy a szakok között átjárhatóság is van, ami azt jelenti, hogy ha a tanuló befejezi az egészségügyi nővértechnikus szakot és át szeretné képezni magát például gyógyszerésznek, ezt is lehetősége van megtenni magánúton, az intézményen belül.

Az iskola feladata, hogy felkészítse a tanulókat az egészségügyi és szociális védelem területén folyó munkára, de kiváló alapot biztosít a továbbtanuláshoz is, így aki hozzájárulna a betegek gyógyulásához, erős empátiája és emberszeretete segítésre sarkallja, és érdeklődését, valamint adottságait szívesen kamatoztatná kórházakban vagy más egészségügyi intézményekben, akkor a szabadkai Egészségügyi Középiskola a megfelelő választás számára. Az iskolában a szakképzett tanárok és a színvonalas oktatás mellett korszerű, jól felszerelt szaktantermek biztosítják a megfelelő szaktudás és gyakorlat elsajátítását. Tehát minden lehetőség adott, hogy a tanulók meg tudják szerezni a szükséges tudást ahhoz, hogy megállják a helyüket a szakmában.

A szakokról Szűcs Kószó Izabellát, az Egészségügyi Középiskola sebészeti ápolástan tanárát és a gyakorlati oktatás egyik koordinátorát kérdeztük:

– A négyéves egészségügyi nővértechnikus szakon a tanárok fokozatosan vezetik be a diákokat a szakmába. Első évben a tanulóknak három szaktantárgyuk van – ez az elsősegély, az anatómia és az egészségügyi ápolástan –, emellett heti 2x45 perc gyakorlati órán vesznek részt az iskola ápolástan-szaktanteremében, ahol a diákok kisebb csoportokra vannak osztva a hatékonyabb tanulás érdekében. Második osztályban tanulnak farmakológiát, egészségügyi pszichológiát, egészségügyi biokémiát, egészségügyi etikát, egészségügyi ápolástant, higiéniát, mikrobiológiát és patológiát, a gyakorlati órák száma pedig heti 3-ra emelkedik úgyszintén az iskola ápolástan-szaktanteremében, ezenfelül a tanulók még két hetet töltenek a szabadkai kórházban blokkhéten. Harmadik évtől a belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat, neurológia és fertőzéstan szaktantárgyak mellett, a tapasztalatszerzést már élesben, a kórház különböző osztályain vagy egészségházakban szerezhetik, ugyanis hetente 1,5 napot töltenek ott szakmai gyakorlaton. Negyedik osztályban pedig a belgyógyászat, sebészet, gyermekgyógyászat, pszichiátria és sürgősségi betegápolás tantárgyak képezik óráik többségét, valamint ugyancsak a heti másfél napi kórházban töltött gyakorlati órák – ismertette Szűcs Kószó Izabella, majd a nőgyógyászati-szülészeti nővér szakról is mondott néhány fontosabb tudnivalót.

Diákok a gyakorlati órán (Fotó: Dér Dianna)

Diákok a gyakorlati órán (Fotó: Dér Dianna)

– Ennél a szaknál is fokozatosan vezetik be a diákokat az új tantárgyakba. Első évben az anatómia, az ápolástan és az elsősegély szaktantárgyak állnak a fókuszban. Második osztályban a higiénia, mikrobiológia epidemiológiával, patológia, farmakológia, pszichológia és az ápolástan, harmadikban a sebészet, a gyermekgyógyászat és a szülészet kapcsolódik még az egészségügyi ápolástan mellé. Negyedik évben pedig fertőzéstan, ápolástan, belgyógyászat, nőgyógyászat, és szülészeti szaktantárgyak várnak a tanulókra. Ami a gyakorlati órákat illeti, a diákok első és második osztályban heti 2x45 perc gyakorlati órán vesznek részt az iskolában, ezenfelül másodikban két hetet töltenek a kórházban blokkhéten. Harmadik és negyedik évben pedig a szakmai gyakorlatok több óraszámmal valósulnak meg nemcsak az iskolában, de a kórházban is – hallottuk a tanárnőtől, aki hozzátette, hogy tavaly nagy beruházások voltak az iskolában, ami idén is folytatódik, hiszen az intézmény hamarosan a négy szaktanterem mellett még kettővel fog gazdagodni, ami jócskán megkönnyíti mindenki munkáját.

Az egészségügyi nővértechnikus szakon a negyedik év végén az érettségi vizsga anyanyelvből (egy fogalmazásírás), egy szakmai elméleti tudást ellenőrző írásbeli tesztből (308 kérdésből álló teszt), és a gyakorlati részből áll. A nőgyógyászati-szülészeti nővér szak esetében pedig magyar nyelvből, egy elméleti tantárgyból és gyakorlati részből áll az érettségi.

A középiskolai nyílt napra májusban kerül majd sor.

Nyitókép: Diákok a gyakorlati órán (Fotó: Dér Dianna)