2024. április 26., péntek

Idén a palicsi és a ludasi csapat osztozik a Vándorboton

Oromhegyesen megtartották a 35. Gazdag Ág hagyományápoló vetékedőt

Az elmúlt évhez hasonlóan ismét a palicsi és a ludasi hagyományápolók bizonyultak a legeredményesebbnek a szombaton harmincötödik alkalommal megtartott szemlén, amit Tiszta udvar, rendes ház címmel hirdettek meg. Az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében a település faluházában tartották meg a találkozót, amelyen elődeink tisztálkodási, mosási, mosogatási és takarítási szokásait elevenítették fel az oromhegyesi, oromi, völgyesi, hajdújárási, magyarkanizsai, martonosi, adorjáni, kispaci, ludasi és palicsi résztvevők.

A rendezvény elején a tíz csapat a Boldogasszony Anyánk egyházi népeket énekelve vonult be a Faluház nagytermébe, ahol a közönséggel együtt egyperces néma felállással és gyertyagyújtással tisztelegtek a rendezvény szellemi anyja, Bajusz Teréz oromhegyesi magyartanárnő, illetve a Gazdag Ágat életük végéig segítő Burány Béla és Bodor Anikó népzenekutatók előtt, valamint az időközben elhunyt résztvevők emléke előtt. A jelenlévőket Bicskei Attila, az oromhegyesi művelődési egyesület elnöke üdvözölte, aki megköszönte, hogy érdeklődnek elődeink mindennapjai iránt, majd mindenkit arra kért, hogy mindenképpen törekedjenek hagyományaink és szokásaink megőrzésére, gyökereink megtartására: – A Gazdag Ág hagyományos rendezvény a hagyományokról. Érdekes dolgok ezek a mai felgyorsult és rohanó világunkban, ahol már nem igazán tudni, hogy mi a fontos és mi az értékes – mutatott rá a művelődési egyesület elnöke.

A hagyományápoló vetélkedőn mosásban is versenyeztek a csapatok (Fotó: Horváth Zsolt)

A hagyományápoló vetélkedőn mosásban is versenyeztek a csapatok (Fotó: Horváth Zsolt)

Majd Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere üdvözölte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a Gazdag Ág három és fél évtizeden keresztül nagyon magas színvonalat képviselt a hagyományőrzésben, és ennek megtartásához állandó közösségi támogatásra is szükség van. A jelenlévőknek beszámolt arról, hogy az önkormányzat az idén a községi költségvetésben megemelte a művelődési és civil szervezetek támogatását.

Az idei hagyományápoló vetélkedő rendhagyó módon kezdődött, mivel a csapatok az első versenyszámban főzőszappannal történő kézi mosásban versenyeztek egymással az oromhegyesi Faluház színpadán. Ezt követően a személyes vagy a környezetük tisztaságával kapcsolatos témáról tartottak rövid beszámolót, illetve a rendezvény tematikájához illő népdalt énekeltek a Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató és muzeológus, Burány Katalin múzeumpedagógus és Baráth László klarinét- és tárogatóművész alkotta zsűrinek és a közönségnek. A vetélkedő második részében a résztvevők a saját településükről származó anekdotát adtak elő a megadott téma kapcsán. A pontok összeszámolását követően kiderült, hogy az idén ismét két csapatot ünnepelhet a közönség, ugyanis Palics és Ludas is 74 ponttal aratta le a babérokat, így ők osztozhatnak a vetélkedő nyereményének tekinthető Vándorboton.

 A helyszínen készített fotóinkat ITT nézhetik meg.

Nyitókép: (Horváth Zsolt felvétele)