2024. április 26., péntek

A mezőgazdasági iskolába került a nyomtató

Az ajándékozónak, Kovács Attila topolyai vállalkozónak szívügye az oktatás

Szerdán tartották meg az Eduexpo oktatási kiállítást Zentán, azzal a céllal, hogy az itthoni felsőoktatási intézményeket közelebb hozza a diákokhoz, és népszerűsítse az itthoni továbbtanulást. Mintegy 700 diák látogatott el a rendezvényre, ahol Kovács Attila topolyai vállalkozó, a Pantum cég regionális igazgatója jóvoltából a középiskolák között kisorsoltak egy modern nyomtatót, amelynek bolti ára körülbelül hatvanezer dinár. A nyereményt a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon kapta.

Az egyik legmodernebb, minden igényt kielégítő nyomtatóról van szó, amely percenként 40 oldalt tud kinyomtatni, hálózatra kapcsolható, közvetlenül összeköthető egy USB-vel, telefonon keresztül lehet vele nyomtatni, és érintőképernyővel van felszerelve. Kétoldalas nyomtatásra alkalmas, ami a papírspórolás szempontjából hasznos, emellett kétoldalas fénymásolásra is képes, valamint bele van építve az úgynevezett biztonságos nyomtatás, tehát amennyiben valaki elküld egy nyomtatásra szánt dokumentumot, csak kód beírása után kerül sor a nyomtatásra. Ez fontos például tesztlapok készítésekor.

Kovács Attila

Kovács Attila

Kovács Attila öt évig Lengyelországban dolgozott, Kelet-Európa egyik legnagyobb számítógép-alkatrészek és nyomtatók értékesítésével foglalkozó vállalatánál, majd átvette a szerbiai cég képviseletét. Mivel az oktatást szívügyének tekinti, több ehhez kapcsolódó projektet is támogatott már technikai felszereléssel, például az ő jóvoltából került nemrég a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karhoz egy olyan szövegfelolvasó szoftver, amely a diszlexiás diákokat segítheti a tanulásban.

– Annak a vállalkozónak, aki fejlődni akar, tanulni akaró fiatal munkásokra van szüksége. Ehhez az kell, hogy az oktatásba fektessünk, és a tanároknak is megteremtsük a megfelelő közeget, hogy még színvonalasabb oktatást biztosítsanak a gyerekek számára. Arra szeretném ösztönözni a vállalkozókat és cégeket, hogy a mi mintánkra segítsék az iskolákat. Fontosnak tartom, hogy megkérdezzük, mire van leginkább szükségük az oktatási intézményeknek. Nem szeretnék porfogót ajándékozni nekik, hanem mindenképpen valami olyat, amit ki tudnak használni. Nagyon örülök, hogy a Topolyai Mezőgazdasági Iskolától elöljáróban azt a visszajelzést kaptam, hogy bizony nagy szükségük volt erre a nyomtatóra – mondta Kovács Attila.

Ebben az évben igyekszik ott lenni a legtöbb oktatási rendezvényen, amelyeken további nyomtatókat fognak kisorsolni, és ezzel támogatni az intézmények korszerűsítést. Legközelebb az újvidéki oktatási vásáron, valamint az MNT által szervezendő oktatási kiállításokon fog részt venni.

Nyitókép: Nagy szükség volt a modern nyomtatóra a mezőgazdasági iskolában (Fotó: Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon)