2024. április 23., kedd

Támogatják a munkavállalást

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat csapata Topolyán mutatta be a foglalkoztatást serkentő aktuális támogatásokat

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szabadkai kirendeltségének munkatársai tartottak előadást a foglalkoztatást serkentő aktuális pályázatokról Topolyán a helyi és a Kishegyes községbeli munkaadóknak. Dragana Vranješ, a szabadkai iroda illetékese elárulta, hogy az elmúlt évhez hasonlóan idén is 13 pályázat közül válogathatnak elsősorban a magánszektor munkaadói, akik egyelőre a korábbi időszakban folyósított keretösszegekből gazdálkodhatnak.

– A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az olyan egyénekre fókuszálnak a pályázatok, akiknek nehezebben van lehetőségük elhelyezkedni. 30 évnél fiatalabbak, vagy nincs középfokú végzettségük, továbbá fogyatékkal élők, valamely szociális intézmény lakói, gyámsági felügyelet alatt élők, a szociális juttatásban részesülők, akik munkanélküliek 12 hónapnál hosszabb ideje, valamint a roma nemzetiségűek és az 50 évnél idősebbek. Kizárólag a munkaközvetítő nyilvántartásában szereplő személyek vehetnek részt a programban – tudtuk meg az illetékestől, aki hozzátette, hogy mivel Topolya község nem tartozik a fokozottan elmaradott régiók közé, ezért a munkaadók évi 200 000 dináros összegre pályázhatnak személyenként, amennyiben fogyatékkal élőt alkalmaznak ez az összeg 240 000 dinárt tesz ki. Mivel Kishegyes község gazdasági besorolása gyengébb, ezért az oda folyósított támogatások értéke is nagyobb.

– Az esetek többségében valamennyi ágazatból fogadjuk a munkaadók jelentkezését a támogatásokra, ugyanakkor a kereskedelemben történő elhelyezés csak a fogyatékkal élők, illetve a roma nemzetiségűek felé nyitott. Ami a közmunkaprogramot illeti, Topolya község, valamint Szabadka esetében is a fogyatékkal élők vehetnek benne részt, Kishegyes esetében ilyen megkötés nincs – tette hozzá Dragana Vranješ, aki elmondta, hogy a pályázatokkal kapcsolatban bővebb információt a nsz.gov.rs oldalon olvashatnak az érdeklődők, ahol a különböző irodák telefonos elérhetőségeit is megtalálják.

Egyébként Topolyán a munkaerőpiac legkeresettebb szakemberei a lakatosok és a hegesztők, a hölgyek leghamarabb a kereskedelemben tudnak elhelyezkedni. Emellett a vendéglátóiparba pincéreket és szakácsolat keresnek a leggyakrabban. Topolyán áprilisban lesz legközelebb állásbörze a Művelődési Ház kiállítótermében, ahol helyszűke miatt 20 községbeli és szabadkai munkaadónak van lehetősége bővíteni a dolgozói közösségét. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat topolyai irodájának a nyilvántartásában 2000 személy szerepel.

Nyitókép: A topolyai előadás hallgatói megtöltötték a helyi iroda előadótermét (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)