2024. április 19., péntek

Digitális eszközök és módszertan az oktatásban

Pedagógusok számára tartottak továbbképzést Óbecsén

A különféle, digitális eszközök alkalmazását sajátították el a vajdasági általános iskolák magyar pedagógusai azon a kétnapos továbbképzésen, amelyet az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete tartott meg csütörtökön és pénteken az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az Új digitális technológiák beillesztése mindennapjaink oktatásába – Alkotópedagógia módszertana nevet viselő tanfolyamon 14 vajdasági oktatási intézmény mintegy 50 pedagógusa vett részt, három csoportban.

– Cégünk tananyagokat készít, olyan kompetenciafejlesztő, új alkotópedagógiai programcsomagokat, amelyek bemutatják és tartalommal töltik meg a tanterem digitális felszerelését, hiszen a 3D nyomtató, a lézervágó és a mikrokontroller nem működik magától. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek szeretik ezt, a tanárok pedig szívesen fogadják. Az egyik tananyagunk, ami itt is megtalálható, A jövő városa címet kapta. Itt a gyerekek amellett, hogy a kompetenciáik fejlődnek, olyan tudást is kapnak, amely az életben, a munkaerőpiacon is hasznos lesz számukra. Előnyös hiánypótlás ez az oktatásban. Természetesen nagyon fontos, hogy a program együttműködésre sarkall anélkül, hogy az megterhelő lenne a számukra, a gyerekek folyamatosan fejlődnek anélkül, hogy ezt észrevennék – fogalmazott Buda Barna, a magyarországi Maker’s Red Box Kft. tananyagfejlesztője.

A magyarországi Mészáros Csoport High-Tech Suli 30 millió forint, vagyis több mint 8 és fél millió dinár értékű támogatásának köszönhetően egy teljesen új, korszerű digitális tantermet alakítottak ki a Petőfi Sándor Általános Iskolában, amelyet tavaly november végén adtak át rendeltetésének. A High-Tech Suli program keretében az óbecsei iskola három, felső tagozaton is tanító pedagógusa féléves továbbképzésen vett részt. Kiss Tamás, az iskola történelemtanára szerint a történelemóra szempontjából az új digitális tanterem főleg a tananyag elmélyítését szolgálja.

– A lézervágót használtuk a nyolcadikosokkal, a második világháborúval kapcsolatos tananyaggal foglalkoztunk. A gyerekek szabadon kiválaszthattak egy olyan járműt, amit a második világháborúban használtak. Előbb ezt megtervezték a programban, majd rágravírozták azokat a fogalmakat, amelyekről tanultunk, mint például a demokrácia, a propaganda, a diktatúra – mondta a szaktanár.
Potrebić Tőzsér Gabriella, az iskola igazgatónője elmondta, hogy a digitális oktatás újabb kihívás elé állítja a pedagógusokat, a képzésen magyarországi szakemberek avatják be a tanárokat az informatikai eszközök használatába. Hozzátette, hogy a tanfolyamon az óbecseiek mellett Szabadkáról, Adáról és Zentáról is érkeztek résztvevők.

– Az online oktatással kész tények elé állították a pedagógusokat. Eleinte sötétben tapogatóztunk, hiszen mindenkit váratlanul ért a helyzet. Most már járni tudunk a digitális térben, de mi futni is szeretnénk. Intézményünk pedagógusai már használják az új tantermet, hiszen nálunk már első osztálytól van digitális oktatás – tette hozzá az igazgatónő.

A múlt hét óta folyamatosan jelennek meg a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság legújabb pályázatai. A titkárság az idén több mint 420 millió dinárt fordít a nevelési-oktatási intézmények támogatására.

– Eddig öt pályázatot hirdetett meg titkárságunk, március 29-én tesszük közzé a felszerelések beszerzését támogató pályázatot 45 millió dinár értékben. Itt tudnak az iskolák a különféle digitális eszközökre is pályázni. A titkárság az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektetett a digitalizációra, emellett fontos kiemelni, hogy az idén a tanárok továbbképzésére is fordít összegeket. Ezzel is szeretnénk ösztönözni az iskolákat, illetve a pedagógusokat arra, hogy jelentkezzenek a tanfolyamokra a digitális kompetenciák fejlesztése céljából – mondta Pál Viktor tartományi oktatási altitkár.

Nyitókép: A kétnapos képzésen körülbelül 50 pedagógus vett részt (Kancsár Izabella felvétele)