2024. április 20., szombat

Nem privatizálják a Subotica-transot

A város és az utasszállító közvállalat is reagált az elmúlt időszakban megjelent hírekre

Egy, a múlt héten nyilvánosságra hozott levél szerint a szabadkai Subotica-trans Közúti Utasszállító Kommunális Közvállalat igazgatója kezdeményezte, hogy a városi tömegközlekedésbe vonják be a magántőkét. A város vezetősége azonban nem tervezi a tömegközlekedés ilyen átszervezését. Ugyanakkor egy számla is napvilágra került, amely bizonyos kérdéseket vetett fel a Subotica-trans működésével kapcsolatban.
A Szabadság és Igazságosság Pártjának szabadkai helyi szervezete az elmúlt héten egy közleményt adott ki, amelyben egy olyan levelet is nyilvánosságra hozott, amit Dejan Ljubisaljević, a Subotica-trans Közúti Utasszállító Kommunális Közvállalat igazgatója küldött a polgármesteri kabinet, valamint a Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság címére. A levél szerint az igazgató arra kéri az illetékeseket, hogy a közvállalat rossz helyzete miatt a városi tömegközlekedésbe vonják be a magántőkét, és minél előbb indítsák meg a köz- és magánszféra partnerségének, vagyis koncessziójának megvalósulására irányuló eljárást. A levélben többek között arról is szó esik, hogy a közvállalat bevételei csupán a dolgozók fizetését, illetve az üzemanyag megvásárlását biztosítják, aminek következtében a cég adósságokat halmozott fel, és romlott a gépparkjának műszaki állapota.
Mint ismeretes, a koncessziós eljárás a Szabadkai Gyógyszertár esetében is felmerült, de ennek hosszadalmas volta miatt a városi vezetés a gyógyszertár üzlethelyiségeinek bérbe adása mellett döntött. A magántőkének a városi tömegközlekedésbe való bevonása nem példa nélküli, ugyanis Belgrádban és Pancsován már megvalósult. Mindazonáltal információink szerint a városi vezetés nem gondolkodik koncessziós eljárás megindításában, viszont várhatóan sor kerül a tömegközlekedés átszervezésére.
A Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság ez ügyben küldött kérdéseinkre kapott válaszaiból kitűnik, hogy a város már hosszabb ideje gondolkodik a tömegközlekedés racionalizálásában.
„Szabadka Városnak a városi és peremvárosi utasszállításról szóló határozata értelmében ezen kommunális tevékenységet a Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat végzi, és ennek módját a két fél között megkötött szerződés definiálja, amely a finanszírozását is meghatározza. Szabadka Város a lehetőségei függvényében az éves költségvetéséből támogatja a közvállalat működését. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések kihatottak az utasszállításra, ugyanis jelentősen csökkent az utasok száma, ami a bevételek csökkenéséhez vezetett. Emellett jelentősen megdrágultak a kőolajszármazékok, amelyek megvásárlása a cég működési költségeinek jelentős hányadát teszik ki. E két jelenség nyomott hagyott a cég működésén, de a szolgáltatás megvalósítása egy pillanatig sem forgott veszélyben.
Szabadka Város, mint a közvállalat egyedüli tulajdonosa, tisztában van a piaci körülményekkel és a nehézségekkel, éppen ezért 2022. december 13-án szerződést kötött a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel egy tanulmány kidolgozására. A tanulmány célja a városi és peremvárosi tömegközlekedés újratervezése és fejlesztése. Szabadka Városa jelenleg nem gondolkodik koncesszióban, hanem az említett tanulmány kidolgozójával konzultálva közösen dönt a következő lépésekről, illetve javaslatokat tesz a tömegközlekedés átszervezésére azon adatok alapján, amelyeket a tanulmány megírása során gyűjtöttek össze.”
A fent említett közlemény mellett egy másik eset is nagy figyelmet kapott. Napvilágra került egy olyan számla, amely azt bizonyítja, hogy a Subotica-trans még tavaly novemberben csaknem 1,2 millió dinárt fizetett egy indítóberendezésért, amelynek kiskereskedelmi ára a vesti024.rs portál szerint megközelítőleg nyolcvanezer dinár. Az esettel kapcsolatban a Subotica-trans Közúti Utasszállító Kommunális Közvállalattól kaptunk magyarázatot.
„Nem egyszerű indítóról van szó, hanem egy olyan kombinált berendezésről, amely magába foglal egy indítót, valamint a gumik levegővel való feltöltését végző berendezést, amelynek ára 997.843,00 dinár áfa nélkül. A berendezés svájci gyártmányú és a legerősebb és legkorszerűbb ilyen termék a piacon. Az üzletet az előírások szerint lebonyolított közbeszerzést követően kötöttük meg, amit megelőzött három ajánlat bekérése” – áll a közvállalat válaszlevelében.
Mint megtudtuk, a berendezés megvásárlását a Dunav biztosító által erre a célra jóváhagyott eszközökből valósította meg a közvállalat, és a beérkezett árajánlatokat a biztosító cég illetékesei is leellenőrizté és jóváhagyták.
A fentiekkel kapcsolatban több ellenzéki párt is megszólalt.

Nyitókép: A koronavírus és az üzemanyag drágulása is negatívan hatott a Subotica-trans működésére