2024. március 29., péntek

Balesetet okozó erőszakos vezetések

Tavaly a közlekedésben történt a legtöbb szabálysértés Óbecse község területén

A múlt évben az óbecsei Szabálysértési Bíróságon mintegy négyezer ügyet oldottak meg, a legtöbb szabálysértés a közlekedés területén történt. A bírák a szabálysértési törvényekkel összhangban járnak el, és a munkájuk során biztonsággal, vámmal, pénzüggyel, egészségüggyel és oktatással kapcsolatos ügyekkel is találkoznak. Snežana Bašić, az óbecsei Szabálysértési Bíróság elnöke elmondta, hogy az igazságszolgáltatási testület az előző évekhez hasonlóan a múlt évben is rendkívül jó eredményeket ért el.

– A bírák tavaly mintegy négyezer üggyel kapcsolatban hirdettek ki ítéletet, és ha figyelembe vesszük, hogy az óbecsei Szabálysértési Bíróságon négy bíró dolgozik, akkor el tudjuk képzelni, hogy egy-egy bíróra hány eset várt. Elégedettek vagyunk, hiszen ezeknek az eseteknek több mint 85 százalékát meg is oldottuk. A közlekedési szabálysértések voltak a leggyakoribbak, ez egészen természetes. A szabálysértési bíróság csak a súlyosabb közlekedési szabálysértések esetében jár el, a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésével kapcsolatos ügyek a büntetés nyolc napon belüli befizetésével megoldódnak – fogalmazott Snežana Bašić.

Az óbecsei Szabálysértési Bíróság elnöke elmondta, hogy a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló törvény egyetlen büntetés-végrehajtási rendelkezést ír elő. Ilyen esetekben a vonatkozó törvény akár 60 napig terjedő büntetést határoz meg mindazok számára, akik megszegik a rendőrség által kiszabott rendkívüli intézkedést, amit esetleg később az alapfokú bíróság meghosszabbíthat.

– A múlt év folyamán 33 ilyen jellegű ügyünk volt, és mindet meg is oldottuk. Emellett voltak erőszakos vezetéssel kapcsolatos eseteink is, amelyek során a sofőrök vérében több mint 2 ezrelék volt az alkohol szintje. 51 ilyen esetet regisztráltunk, hét esetben a gépjárművezetők közlekedési balesetet is okoztak. Az ilyen súlyos szabálysértési és közlekedésbiztonsági esetekben ugyanúgy, mint a családon belüli erőszak esetében is, sürgősségi eljárást alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy ha ilyesmi történik, az elkövetőt azonnal az ügyeletes szabálysértési bíró elé állítják, és ha kétségtelenül megállapítható az elkövető felelőtlensége, a büntetést azonnal végrehajtják, és csak utána áll jogában panaszt benyújtani – tette hozzá az igazságszolgáltatási testület elnöke.

Az óbecsei Szabálysértési Bíróság tavaly elindította a gyermekek kötelező védőoltásának megtagadása miatti szabálysértési eljárásokat is.

Nyitókép: Az óbecsei Szabálysértési Bíróság épülete (Fotó: Kancsár Izabella)