2024. március 29., péntek

Megcsappantak az anyagi lehetőségek

Közgyűlést tartott a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete – Új ötletekkel, új aktivitásokkal igyekeznek kiegészíteni a költségvetést

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete kedden délután éves közgyűlést tartott a kishegyesi tűzoltóotthonban. Az ülés napirendjén szerepeltek a tavalyi év pénzügyi és munkaügyi beszámolói, valamint az idei program- és pénzügyi tervek. Az ülésen a községi Vöröskereszt-tagság mellett jelen voltak a szabadkai, a magyarkanizsai, a verbászi és a szenttamási szervezet képviselői is.

Az idei év munkatervében több újdonság is szerepel a korábbiakhoz képest – mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– A közgyűlésen az általános napirendi pontok mellett téma volt a tavalyi év munkajelentése, a pénzügyi eredményről szóló beszámoló, valamint az idei év munkaterve és pénzügyi terve. Ami az idei munkatervet illeti, a szervezet tevékenysége szerteágazó. Összesen 9 különböző területen tevékenykedünk, és ezeken a területeken a továbbiakban is szeretnénk megtartani tevékenységeinket, az eddig már jól bevált tapasztalatok alapján. Újdonságként megemlíteném a kishegyesi Vöröskereszt szervezet tervei között a humanitárius ünnepségeket, bulikat. Ezekkel szeretnénk kicsit megmozgatni a lakosságot, mégpedig olyan céllal, hogy a hátrányos helyzetű lakosoknak pluszsegítségforrást tudjunk biztosítani. Az egészségklub is újdonságnak számít, ugyanis az idén indult ez a program. Ez idáig nagyon pozitívak a tapasztalataink vele kapcsolatban, és komoly elképzeléseket fűzünk hozzá. Bízunk benne, hogy egyre többen fognak bekapcsolódni a munkájába, és egyre színesebb programokkal tudjuk felkelteni iránta a lakosság érdeklődését. Terveink között szerepelnek informatív előadások, valamint gyakorlati programok, mint például egészséges ételek készítése, séta, kirándulás stb. – számolt be a titkár, majd azzal folytatta, hogy működésük anyagi háttere biztosítva van, de azért vannak pénzügyi nehézségeik.

– Az önkormányzat által biztosított pénzügyi támogatás követte az árak növekedését, amit az infláció okoz. Ez alapján az alapműködéshez szükséges pénzügyi források a rendelkezésünkre állnak. Emellett a Szerbiai Vöröskereszttől kapunk anyagi segítséget, ennek összege viszont nem változott, nem követte az infláció mértékét, úgyhogy ez nehézséget jelent a programjaink megvalósításában. Ennek ellenére optimistán állunk hozzá, és bízunk benne, hogy új ötletekkel, új aktivitásokkal a keletkezett pénzügyi hiányt sikerül pótolni, és kiegészítjük a költségvetésünket – fogalmazott Fontányi, akitől azt is megtudtuk, hogy költségvetésük nagy részét az alapműködéshez szükséges költségek emésztik fel. Ugyancsak nagy kiadást jelent számukra a népkonyhaprogram, amely évi 9 hónapon keresztül fut, és heti 5 alkalommal biztosít egytálételt csaknem 200 rászorulónak. Emellett programjaik, aktivitásaik is bizonyos költségekkel járnak.

Nyitókép: Beszámolók és tervek szerepeltek a Vöröskereszt éves közgyűlésének napirendjén (Lakatos János felvétele)