2024. május 8., szerda

Tamburaverseny és gálakoncert

Adán diákszólisták és -zenekarok versenyeztek a 19. Vajdasági Tamburafesztiválon

Az adai Bartók Béla Zeneiskola szervezésében szerdán a helyi színházteremben megtartották a 19. Vajdasági Tamburafesztivált, amelyen több korosztályban ötven kis- és középiskolás szólista, valamint három kamarazenekar és egy nagyzenekar versenyzett. A színvonalas tamburaverseny reggeltől estig zajlott a nagyszámú versenyző miatt, majd az ünnepi hangversennyel zárult, amelyen a díjazott zenészek közül léptek fel a legjobbak. Bács Annamária, az adai zeneiskola igazgatója elmondta, hogy Adát harmadik alkalommal érte az a megtiszteltetés, hogy házigazdája lehetett ennek a neves zenei versenynek, amelyre Vajdaság minden részéből érkeztek versenyzők azokból a zeneiskolákból, ahol folyik tamburaoktatás.

– A versenyen kilenc zeneiskola képviselteti magát Óbecséről, Nagykikindáról, Kúláról, Pancsováról, Zomborból, Szabadkáról, Nagybecskerekről, Rumáról és a házigazda Adáról. A versenyen azok a zeneiskolás diákok vehetnek részt az általános iskolás korosztályból, akik tamburát tanulnak 2.-tól 6. osztályig, valamint középiskolások 1.-től 4. osztályig, illetve van egy kategória a kamarazenekarok és nagyobb zenekarok számára. Ebben a kategóriában most négy csoportot köszönthetünk, három kamarazenekart és egy nagyzenekart, amelyek Adáról és Szabadkáról érkeztek. Összesen ötven szólista jelentkezett a versenyre – nyilatkozta a tamburafesztivál szünetében Bács Annamária.

Az adai zenede igazgatója kiemelte, hogy minden verseny nagyon fontos a számukra, hogy lássák egymást muzsikálni, illetve azt, hogyan haladnak a tamburatanulással és -oktatással más intézmények diákjai és tanárai.

– Egyfajta versenyszellemet igyekszünk kialakítani a gyermekek, sőt a tanárok és az iskolák között is. Egy-egy színvonalas verseny előbbre viszi a fejlődésben a zenésztársadalmat. Barátkozásra is lehetőséget ad a tanárok és a diákok számára – mondta az igazgató. 

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele