2024. április 26., péntek

Nemi esélyegyenlőség helyi szinten is

Öt helyi önkormányzatot díjaztak kiemelkedő gyakorlatukért

Priboj, Vlasotince, Kevevára, Kragujevac és Ćićevac helyi önkormányzatok képviselői vehettek át csütörtökön díjat a nők érvényesülése előbbre vitelének céljával foganatosított intézkedéseikért a Nemi esélyegyenlőségi mechanizmusok – a nemi esélyegyenlőség elvének alkalmazása helyi szinten elnevezésű konferencián. A FoNet hírügynökség összeállítása szerint kitüntetéssel ismerték el a FemPlatz nőjogi szervezet, a Belgrádi Emberi Jogi Központ, az Őrizzük meg Pribojt elnevezésű női érdekérvényesítő egyesület, az Užicei Női Egyesület, valamint az Amiti szervezet tematikus projektumait is.

Az említett területen a községekben és a városokban ugyanaz az alkalmazási színvonal kívánatos, mint köztársasági szinten, egyébként a helyi önkormányzatokban nem lehet kialakítani a célravezető jogérvényesítési keretet, emelte ki a konferencián Maja Gojković művelődési miniszter és a köztársasági kormány nemi esélyegyenlőségért felelős koordinációs testületének elnöke. Rámutatott, felhatalmazásaikkal összhangban a helyi önkormányzatoknak feladatuk gondoskodni a nemi esélyegyenlőség elvének gyakorlati megvalósításáról. Mint az Maja Gojković felszólalásából kiderült, a 169 szerbiai helyi önkormányzat közül csupán 22-ben hölgy a polgármester.

– Tavaly tíz helyi önkormányzat kapott 4,8 millió dináros vissza nem térítendő támogatást a köztársasági költségvetésből a nők helyzetét javítani hivatott projektumaik megvalósítására. A projektumok, amelyekben 378 személy, ebből 320 nő, vett részt, mindenekelőtt a nők munkaerőpiacon való érvényesülését célozták meg – fogalmazott Maja Gojković.

A konferencia résztvevőihez szólva Maja Gojković kiemelte, hogy az említett tíz helyi önkormányzat közül három a nemi esélyegyenlőség mechanizmusai alkalmazásának a cselekvési tervét is kidolgozta. Az említett, a nemi esélyegyenlőség előbbre vitelét segítő dokumentumot minden község és város vezetésének el kell fogadnia, fejtette ki a Beta hírügynökség szerint Maja Gojković.

Darija Kisić családtámogatási és demográfiai miniszter szavai szerint Szerbiában a jogalkotás folyamatában már korábban megszületett a nemi esélyegyenlőség kiteljesedését szavatoló törvényes keret. Ugyanakkor az ezzel összefüggésben megfogalmazott célokat egyelőre nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, tette hozzá. Rámutatott, a nők a családok oszlopai, ám a társadalom egyéb szegmenseiben továbbra sem foglalhatták el őket megillető helyüket.

A rendezvényen Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter ugyancsak részt vett, ő arra emlékeztetett, hogy Szerbiában két évvel ezelőtt fogadták el a 2021 és 2030 közötti időszakra szóló nemi esélyegyenlőségi stratégiát, valamint az ennek a végrehajtását segítő akciótervet.

Nyitókép: Maja Gojković: A 169 szerbiai helyi önkormányzat közül még mindig csupán 22-ben hölgy a polgármester (Fotó: Beta)