2024. április 20., szombat

Ötvenöt millió dinár a termelőknek

Kinevezik a Kosztolányi Dezső Színház és a Szabadkai Gyermekszínház igazgatóját

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön tartja meg sorrendben 33. rendes ülését, amelyen 15 napirendi ponttal kapcsolatban döntenek a képviselők. Az ülésen több személyi kérdésről döntenek, ugyanakkor elfogadják a város mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató intézkedési programot is. A csütörtöki üléssel kapcsolatban dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertette a legfontosabb napirendi pontokat.
– A napirendi pontok nagy része személyi kérdéseket ölel fel, de néhány más jellegű kérdést is megvitat a képviselő-testület. Egyrészt elfogadjuk a város mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató idei évi intézkedési programot. Ezt a programot minden évben elfogadja a városi képviselő-testület. Az idén a tavalyi hétmillió dinárral szemben 55 millió dinár áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, vagyis jelentős mértékben, 48 millió dinárral növekedett ez az összeg. A városi képviselő-testület határozatát követően rövid időn belül a pályázatokat is kiírják. A már megszokott pályázatok mellett többek között szaporítóanyagok, gépek és eszközök beszerzését, termések és termények biztosítását, a szarvasmarha- és sertéstenyésztők esetében az állatorvosi ellátást támogatja a város. Az összeget megemeltük, egyrészt azért, mert anyagi értelemben is nagyobb figyelmet szeretnénk szentelni a termelőknek, másrészt pedig azért, mert tavaly és az azt megelőző években is aszály sújtotta őket. A polgármester vezetésével hónapokon át folytak a tárgyalások a termelők egyesületeivel, és az ezen tárgyalásokon született megállapodások kerültek be a programba. Ezenkívül elfogadjuk a besorolatlan utak meghatározásáról szóló rendeletet. Ez egy olyan jogszabály, amilyennel jelen pillanatban csak Belgrád és Loznica rendelkezik az országban. A besorolatlan utaknak az elmúlt időszakban is nagy figyelmet szenteltünk, a lakott övezetekben található ilyen típusú utak esetében mart aszfalttal igyekeztünk javítani azokat, de a dűlőutak is ide tartoznak. Ez a jogszabály fontos, mert ezáltal a községi utak építésével, felújításával, karbantartásával kapcsolatos kérdések szabályozása történik meg – fogalmazott dr. Pásztor Bálint.
Az ülésen emellett a Kosztolányi Dezső Színház, valamint a Szabadkai Gyermekszínház igazgatóját is kinevezik. Előbbi új vezetője a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára várhatóan Mészáros Gábor lesz, akit a társulat színészeként ismerhetett meg a közönség. Az eddigi igazgató, Urbán András az Újvidéki Színház igazgatói tisztjét fogja betölteni, miután az újvidéki városi képviselő-testület határozatot hoz a kinevezéséről. A Gyermekszínház igazgatója feltehetően továbbra is az eddigi igazgató, Árokszállási Stamenković Márta lesz.
A szabadkai városi képviselő-testület ülése csütörtökön 9 órakor veszi kezdetét, és élőben követhető a város weboldalán.