2024. április 25., csütörtök

Szerbia zöld színesfémbázisa

Borban beindították a környezetvédelmi előírások alapján felújított rézkohót

Begyújtották tegnap a Zijin Copper vállalat bori, felújított kohójában a villanykemencéket, és ezzel újraindult a rézkitermelés. Mint a bányászati és energiaügyi minisztérium közölte, az új technológiának köszönhetően a jövőben a rézkoncentrátumot ökológiai előírások szerint olvasztják.

Dubravka Đedović bányászati miniszter is jelen volt a villanykemencék ünnepélyes üzembe helyezésén. Felszólalásában elmondta, a Zijin vállalat öt évvel ezelőtt vált Szerbia stratégiai partnerévé, és már akkor ambiciózus célokat és elképzeléseket fogalmaztak meg a bányászat kapcsán.

– Évről évre tanúi vagyunk az együttműködés eredményeinek a beruházások megvalósulása által, az export növekedésén, de a foglalkoztatottak számának növekedésén és a munkakörülmények javításán keresztül is. Mindez jelentősen kihatott az országnak ezen a részén élő polgárok életminőségére. A minisztérium és a kormány, de minden bori lakos számára különösen fontos, hogy az életszínvonal emelkedésével lépést tartson a környezetvédelmi intézkedések betartása is – áll a miniszteri közleményben.

A bányászati miniszter kiemelte, hogy a kohó munkálatainak befejezésével nyer teljes értelmet a környezetvédelmi beruházás, ugyanis amellett, hogy a vállalat, a munkavállalók és az állam számára is nagyobb hasznot hoz majd a kohó, jobb lesz a levegő minősége és javulnak a munkakörülmények is, hiszen a bori polgárok már évtizedek óta erre várnak.

A bányászat felgyorsult fejlődése jobb életszínvonalat és életkörülményeket teremtett Borban, illetve egész Kelet-Szerbiában – szögezte le Aleksandar Milikić, Bor polgármestere, és emlékeztetett arra, hogy éppen a városuk büszkélkedhet a legmagasabb egy főre jutó átlagos jövedelemmel az ország területén.
– Biztos vagyok benne, hogy a legmodernebb környezetvédelmi technológiák és szabványok alkalmazásával megváltozik a zöld bányászat fejlődésének iránya – emelte ki a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy Bor ma gazdaságilag fejlett, modern bányaváros.

A felújított kohóban az eddigi fűtőolaj, szén és egyéb, erősen szennyező tüzelőanyagok helyett tiszta földgázt használnak majd. Ennek köszönhetően a porrészecskék koncentrációja nem haladja meg az öt milligrammot köbméterenként, ami megfelel az Európai Unió környezetvédelmi normáinak – hangsúlyozta Jian Ksziming, a Serbia Zijin Copper igazgatója. Hozzátette, az ipari szennyvizet is megtisztítják és újra felhasználják a termelésben, a teljes szén-dioxid-kibocsátást pedig egy tonna előállított katódrézre számítva 0,62 tonna szén-dioxidra csökkentik.

Ksziming emlékeztetett arra is, hogy 2021-ben a cége 30 millió dollárt fektetett csak az égéstermék-tisztító rendszer kiépítésébe. A kéntelenítő üzem már a kezdetekkor rendkívül hatékonynak bizonyult, így már abban az évben 90 százalék feletti mértékben csökkent a kén-dioxid-kibocsátás.

Mint arra a bányászati minisztérium közleményében rámutatnak, a bori kohó és finomító műszaki rekonstrukciója és bővítése két és fél évet vett igénybe. A Zijin Copper szerbiai vállalatának igazgatója pedig arról beszélt, hogy cégük 320 millió dollárt fektetett be, s ebből az összegből 100 milliót a környezetvédelmi rendszerekre költöttek. Elmondta, a villanykemence korszerűsítésén kívül a többi üzemi részleget is újjáépítették, valamint a legkorszerűbb kohászati technológiát és berendezéseket szerelték fel.

– A kohó működésének köszönhetően évente 180-200 ezer tonna nagy tisztaságú katódrezet, mintegy három tonna aranyat és 700 ezer tonna kénsavat fogunk előállítani. Az éves termelés értéke meghaladja a kétmilliárd dollárt, miközben Bor zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható színesfém-bázisa lesz nemcsak Szerbia, hanem Európa számára is – mondta Jian Ksziming.

Nyitókép: Fotó: Beta