2024. április 26., péntek

Kívánságdoboz az olvasóknak

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 57 175 magyar és szerb nyelvű könyvvel várja az olvasókat – Befejeződött az állomány-ellenőrzés a moholi és a törökfalui fiókrészlegben

A különböző művelődési és oktatási programok, a rendszeres könyvbeszerzés és feldolgozás mellett a Szarvas Gábor Könyvtárban a 2022-es év döntően a Moholon és Törökfaluban lévő fiókrészlegben található könyvek állomány-ellenőrzésével telt, miközben a törzskönyvtár Adán rendesen nyitva tartott. Viszmeg Adriána könyvtárvezető elmondta, hogy nehezen kivitelezhető feladat volt, mert terepen folyt a munka, kevesen vannak, és mellette minden hagyományos rendezvényüket megtartották.

– A moholi könyvek a 90-es években egy rendelet hatására kerültek át a Novak Radonić Általános Iskolába. Ezek zöme, amelyeket már nem használtak, a padláson dobozokban kapott helyet. Az állomány-ellenőrzést tovább nehezítette, hogy 44 leltárkönyvünk van, és ezeket a 60-as, 70-es, 80-as években legalább tizenötször kezdték elölről. Viszont azt nem lehetett tudni, hogy melyik könyv melyik leltárkönyvbe lett beírva. A tinta színére, a kézírásra lehetett támaszkodni egy idő után, de így is nagyon nehézkesen haladtunk – mesélte Viszmeg Adriána. – A következő állomány-ellenőrzésre viszont kitaláltunk egy jó módszert, megszámoztuk a leltárkönyveket, a könyvek hátuljába pedig következetesen bejegyeztük, hogy melyik leltárkönyvben található. A következőkben ez nagy segítség lesz, lényegesen kevesebb időt fog igénybe venni egy teljes állomány-ellenőrzés. A kis leltárszámot viselő könyveket, amelyekbe két leltárszám is be volt írva, mert az idők folyamán még át is írták, legalább 30 helyen lehetett keresni. Így el lehet képzelni, hogy meddig tart 11 000 könyv ellenőrzése. Ez egy örökölt probléma volt, amelyet a fent említett módszerrel a jövőben ki tudunk küszöbölni. Nagyon sok könyvet kiselejteztünk, pontosan 7287 darabot, ezek elavult házi olvasmányok, rongyos, penészes, szakadt állapotú klasszikusok. Egy terjedelmes listát tett ki az elavult könyvek száma, ezeket az előírások szerint felajánlottuk a Szerb Maticának. Mindössze 7 darab könyvet választottak ki. Összesen 8314 könyv lett leselejtezve, ez a szám tartalmazza a moholi és törökfalui elhasználódott, nem aktuális, elveszett és nem visszahozott könyveket is – mondta a könyvtárvezető. Hozzátette, hogy az idén szeretnék befejezni a törzskönyvtár állomány-ellenőrzését is. Kiemelte, hogy jelenleg nagy erővel folyik a könyvek vonalkóddal való ellátása, mert az a későbbiekben sokat segít, gyorsít és egyszerűsít a folyamaton.

Viszmeg Adriána rámutatott, hogy a közösségépítő programokon kívül a legfontosabb egy könyvtárban az új könyvek beszerzése, mert ezzel lehet növelni az olvasók számát.

– Közkönyvtár lévén a könyvbővítés terén mindig az a fő cél, hogy kielégítsük az olvasók igényeit. Erre állandó jelleggel fenntartunk egy kívánságdobozt, ahova be lehet dobni az igényelt könyv adatait. Ezt sosem tudjuk teljes mértékben teljesíteni, de mindig igyekszünk minél több kérésnek eleget tenni. Ugyanakkor a szakirodalomra, illetve az ismeretterjesztő irodalomra is kellő hangsúlyt fektetünk, persze itt is a közérthetőbb és igényelt könyvekre koncentrálva. Könyvtárunk jelenleg 57 175 könyvvel rendelkezik. Az elmúlt évben 1067 tétellel bővült az állomány, köztük 562 szerb és 505 magyar nyelvű könyvvel. A tevékenységünkhöz, valamint a könyvbeszerzéshez szükséges pénzt Ada község önkormányzata biztosította. Ezenfelül jelentős volt még a szerb köztársasági kulturális minisztérium pályázatán, illetve a tartományi művelődési titkárság pályázatán elnyert támogatás. Magyarországi támogatásban is részesültünk, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ajándékcsomagja 15 könyvet tartalmazott. A Magyar Nemzeti Tanács pedig egy 27 tételt tartalmazó csomaggal bővítette a Szarvas Gábor Könyvtár állományát. Emellett több felajánlás érkezett a lakosságtól is – ismertette a könyvtárvezető, és hozzátette:

– A Szarvas Gábor Könyvtárban 2019 decemberétől használjuk a Qulto integrált könyvtári rendszert. Ebben történik jelenleg az állomány feldolgozása, az olvasók nyilvántartása. Az OPAC hálózaton elérhető, mindenki által használható számítógépes könyvtári katalógusban az olvasók megtalálhatják a feldolgozott állományunkat, és kereshetnek. A könyvtárba beiratkozott olvasók saját kölcsönzési történetüket is nyomon tudják követni az egyéb lehetőségek mellett. Az éves tagsági díj, amely 12 hónapig érvényes a beiratkozás dátumától számítva, még most is nagyon jelképes, és tulajdonképpen egy könyv árát sem éri el. A gyermekrészlegre iratkozók továbbra sem fizetnek tagsági díjat – nyilatkozta Viszmeg Adriána.

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele