2024. március 28., csütörtök

Anyagiakban nem kifejezhető károkozás

Több szabadkai temetőben is rendszeresek a viráglopások

Bizonyára mindannyian hallottunk már a temetőkben elkövetett viráglopásokról, de minden újabb napvilágra került eset megdöbbenést kelt minden jóérzésű emberben. Az ilyen lopások elsősorban nem az eltulajdonított dolgok pénzben kifejezhető értéke miatt keltenek feltűnést, hanem az emberi gyásszal szemben tanúsított érzéketlenség miatt.
A. B. az édesapját veszítette el a közelmúltban, és a család a temetés másnapján azt vette észre, hogy a Bajai úti temetőben lévő sírra helyezett csokrok, koszorúk egy részéből kiszedték a virágokat.
– A temetés hétfőn délben volt és mi kedden 11 óra körül értünk ki újra a temetőbe. Először azt láttuk, hogy a virágok, koszorúk laposabban, átforgatva állnak, majd észrevettük, hogy a csokrokból, koszorúkról hiányoznak a virágok. Azok a csokrok, amelyekből teljesen hiányoztak a virágok, a kripta mögé és a koszorúk alá voltak berakva. A koszorúkból kiálltak a drótok, amikkel oda volt rögzítve a rózsa, kála, liliom. Azokat a virágfejeket, amiket nem sikerült épen eltávolítani, a földre dobták. Akadt olyan csokor, aminek csak a fekete nejlonját hagyták az ikebana alatt. Fájdalmas, szomorú és szégyenteljes, hogy valaki ilyesmire képes, és ilyet tesz, nem tisztelve ezzel sem azt, aki elveszített valakit, sem azt, akit eltemettek. Tudomásom szerint sok hasonló eset történik a Bajai úti temetőben, és rendszeresek az ilyen jellegű lopások. A nagytatám sírjáról is rendszeresen lelopták a virágot, és nemcsak a csokrokat, hanem a kiültetett virágot is kiásták, kitépték. Úgy hallottam, vannak, akik figyelik azokat a sírokat, amelyeket rendszeresen látogatnak, és azokról lopják el, ami rájuk kerül. Azelőtt a nagymamám látott is egy asszonyt, ahogy lopta a virágokat egy sírról, de az emberek félnek bármit is csinálni, mert az a hír járja, hogy volt, akinek bosszúból megrongálták a kriptáját, sírkeresztjét – mondta beszélgetőpartnerünk.

A gyászolók trükkökhöz folyamodnak a lopások megfékezésére

A gyászolók trükkökhöz folyamodnak a lopások megfékezésére


A temetői viráglopásokkal kapcsolatban felkerestük Vesna Prćićet, a szabadkai Temetkezési Kommunális Közvállalat igazgatóját, aki elmondta, hogy tudnak a jelenségről, de sajnos nincs lehetőségük arra, hogy megakadályozzák.
– Az utóbbi időben a korábbinál valamennyivel kevesebb viráglopást jelentenek be a polgárok. A lopásokat elsősorban közvetlenül a temetések után követik el, amikor egy-egy síron több virág van. A polgárok ilyen esetekben érthető módon megdöbbennek és elszörnyednek a látványtól, és sokszor azért keresnek fel bennünket, hogy megkérdezzék, mit tehetnek, vagy mit kell tenniük, hogy ez többet ne forduljon elő. Sajnos a közvállalatunk nem sokat tehet az ilyen esetekben, igyekszünk megértéssel fordulni a polgárokhoz, és a rendőrségre irányítjuk őket, ahol feljelentést tehetnek. A polgároknak okozott kár ilyen esetekben olyan mértékű, amit nem lehet sem szavakban, sem anyagiakban kifejezni. A lopások elsősorban a nagyobb városi temetőkben történnek, főleg a kéri és a Bajai útiban. A Zentai úti temetőben a közelmúltban volt egy eset, amikor a sír tulajdonosai tetten érték a tolvajt, aki folyamatosan, heti szinten elvitte nemcsak a virágokat, hanem mindent, amit kiraktak. Ők egymás között elrendezték az ügyet, és ott azóta kevesebb a lopás. Úgy gondolom, hogy ha egy időre bezárnánk a temetők kapuit, és csak egyet hagynánk nyitva, akkor csökkenne a lopások száma, mert szerintem valaki nem azért lopja el a virágokat, hogy a saját hozzátartozója sírjára helyezze, hanem szervezett keretek között történik, haszonszerzés céljából, és valaki fizet is a virágokért, amiket utána el tud adni – mondta Vesna Prćić. Az igazgató azt is elmondta, hogy a közvállalathoz tartozó temetőkben több helyen vannak kamerák, de ezek a törvények értelmében csak az állam és a közvállalat saját tulajdonában lévő épületek környékét felügyelik.

A lecsupaszított ikebanák

A lecsupaszított ikebanák


Információink szerint viráglopással kapcsolatban városunkban nem született jogerős ítélet, aminek az az oka, hogy kis összegű lopásokról van szó. Az a kezdeményezés, miszerint ezt a cselekedetet minősítsék sírgyalázásnak, aminek elkövetése börtönbüntetést is maga után vonhatna, kudarcot vallott.
A polgárok ezért különféle praktikákat alkalmaznak, hogy megakadályozzák a lopásokat. Arra is van példa, hogy a gyászolók a temetés után felfogadnak valakit, aki felügyeli a sírt, de sokan erős szagú anyaggal, motorolajjal, esetleg spray-jel fújják le a virágokat, amiket nem éri meg ellopni, mert azután nem lehet értékesíteni.

Nyitókép: A lecsupaszított ikebanák