2024. április 24., szerda

Kishegyes nagy átalakulása

Ma Magvető-élőújság a Tűzoltóotthonban

Sok ismert, tehetséges ember szülőfaluja Kishegyes. A Bácska szívében található település meghatározónak tekinthető változásokon megy keresztül. A falu központjának új arculata már felsejlik. Az anyaország támogatásának köszönhetően a színházterem és az egykori szövetkezeti otthon felújítása a végéhez közeledik. Márciusban, a tavasz első napján ünneplik a falunapot. Lehet, hogy már az új színházteremben, méltó körülmények között mutatkozhat be a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület apraja-nagyja, nyárig pedig teljesen megvalósul a projektum.

1769-ben a tavasz kezdetén, március végén érkeztek meg az első telepesek a törökdúlás idején elnéptelenedett vidékre, hogy jóformán a semmiből teremtsék meg puszta létük alapjait. Az új hazába vándorlással új kezdet lehetősége nyílt meg az egykoron többnyire Békés vármegyéből, Békésszentandrás környékéről ide települt ősök előtt. De előtte is éltek itt emberek. Mátyás korából – akinek szobra van a templomkertben – Hegyesthwrol (valószínűleg Hegyesturul) puszta területén élő adófizetőkre vonatkozó feljegyzések maradtak fenn. Bizonyíthatóan éltek itt emberek a XI–XII. században. Az 1900-as évek elején, majd a 70-es években avar sírokat tártak fel, ők a VII–VIII. században laktak itt. A vasútállomás közeléből elhordott töltés alatt szarmata település nyomaira bukkantak. Földbe vájt kunyhóik, egykori családi tűzhelyeik nyomait, maradványait éppen most tárják fel a régészek, akiknek hamarosan be is kell fejezniük a munkát, mert a gyorsvasút építői is ott dolgoznak a közvetlen szomszédságukban.

Sándor István alpolgármester is megerősítette, hogy a színházterem majdnem teljesen elkészült, az épületegyüttes pedig a hozzá tartozó térrel nyárig elkészül. A magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közvetítésével teljes egészében finanszírozta a jelentős beruházást. Menet közben az eredeti terveket némileg módosították, de a keretbe így is sikerült beleférni. A tér rendezése is zajlik, a szabadtéri színpad tervei úgy módosultak, hogy az fedett lesz. Egy földbe süllyesztett medencét is kialakítanak, ami a későbbiekben szökőkutat táplálhat. Ott kap majd helyet a könyvtár, nagy olvasóteremmel, a civil szervezetek is beköltözhetnek, valamint a Dévics Imre Kerámiai Művésztelep állandó kiállítása, lesz hangversenyterem, és egyéb tartalmak is itt kapnak helyet. A tetőcsere, a hőszigetelés és a nyílászárok cseréje is megtörténik. Folyamatban van a teljes belső és külső festés. A projektumnak része a központi tér rendezése, parkolók kialakítása, új buszmegálló kialakítása. Új, minden korszerű követelménynek eleget tevő közösségi helyet alakítanak ki. Az alpolgármester kiemelte, hogy Kishegyesen ekkora összegű beruházás nem valósulhatott volna meg az anyaország támogatása, illetve a VMSZ és az MNT közbenjárása nélkül.

A vasútépítéshez kapcsolódóan épül az új felüljáróhíd az egykori Fekete híd helyén. Sándor István elmondása szerint jól haladnak a munkálatok, valószínűleg a novemberi határidő előtt már elkészül a híd. Több egyéb beruházás is zajlik: a szennyvízelvezető rendszer főága elkészült, Bácsfeketehegynél épül a szennyvíztisztító. A labdarúgópálya öltözője és edzőterme, melyet a gerelyhajítók, köztük Világos Adriana is használ, valamint a gazdászati óvoda épülete energiahatékony gázfűtésre állhat át. Ezekben a napokban fásítás is zajlik, mintegy 2,5 hektárnyi állami földterületen ültetnek el akácfacsemetéket. A Potok határrészben elkészült a víztározó, mely öntözési lehetőségeken kívül idegenforgalmi és egyéb távlatokat nyit meg. Tervben van a teljes vízhálózat felújítása az egész község területén. Ez mintegy 100 kilométer csőrendszert jelent.

ÚJ SZAKOSZTÁLYOK A PETŐFIBEN

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Az egyesület munkáját a közelmúltban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakett díjjal jutalmazta. Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke elmondta, hogy a szakosztályok munkáját sokban elősegíti majd, ha az épületegyüttesben minden egy helyen lesz. Van népzenei, néptánc-, komolyzenei és kézimunka-szakosztály, ezek munkáját szeretnék még több ember számára hozzáférhetővé tenni, valamint újabb csoportokat terveznek megalakítani, például bábszínházzal foglalkozót. A Dévics Imre Szabad Alkotóműhely, valamint a kishegyesiek lapja, a Szó-Beszéd szerkesztősége és számos civil szervezet, továbbá a CMH-iroda is itt kap helyet. Már készülnek a falunapi műsorral, emellett az egyesület fennállásának 70. évfordulóját, valamint a névadó születésének 200. évfordulóját is méltóképpen szeretnék idén megünnepelni. Petőfi János vitéz című művéből színpadi táncjátékot készítenek. A nagy volumenű színpadi produkció a bácsfeketehegyi táncosok bevonásával készül. A közelgő falunap, a húsvéti ünnepek mellett arra is készülnek, hogy áprilisban a MIRK megrendezéséhez is minden segítséget megadjanak. A nyáron a Dombos Fest, az Anna-napok, majd őszre a hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvény gazdagítja a falu művelődési életét.

ÚJ JÁTSZÓTÉR

Annyi minden történik, és olyan sok minden változik folyamatosan Kishegyesen, hogy valójában lehetetlen egy helyen mindenre kitérni. Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy a közelmúltban a falu központjában új, korszerű és biztonságos játszótér épült. Amikor délutánonként birtokukba veszik a kicsik, az mutatja, nem igaz, hogy nincsenek gyerekek. Örvendetes, hogy sok olyan fiatallal is találkozhatunk, akik már szerencsét próbáltak máshol, de visszatértek, mert itt érzik azt, hogy otthon vannak.

Nyitókép: Új, minden követelménynek eleget tevő közösségi helyet alakítanak ki