2024. április 23., kedd

Földön-kívüliek

„Trash”, azaz szemét filmeknek nevezték valaha Hollywoodban azt, amivel most az Amerikában székelő világhatalom előállt. UFO mindenfelé. Olyan fölvételeken, amelyeket ma már bármely amatőr készíthet. A „hitelesség” kedvéért egyre-másra nyilatkoznak a hatalomhoz tartozó katonák, „szakértők” stb. Egyelőre a felvezetés misztikuma a fontos, kell a ködösítés. Majd a megfelelő pillanatban jön a csattanó és a poén. A lényeg, hogy mindez mindig Amerikában történik, a földrészt misztifikálja, és ezáltal véli növelni hatását, hatalmát.

Valamikor a 90-es évek elején mesterem, Szabados György azt mondta, hogy figyeld meg, amikor eljön a végjátszma, az USA kijátssza az UFO-kártyát, vagy például valamit kivetít az égre stb. Valami trükkös csalással akar majd kábítani. Valósnak tűnt ez akkor is, mert a mostani világhatalom fő jellege valóban a díszlet. Díszlettel takarózik, díszletből él. Semmi sem valóságos nála. A démoni pszeudolétet példázza.

Ez a fölérzett jóslat bennem maradt, ezért jó egy éve felfigyeltem a szaporodó UFO-s hírekre. Jó jel, gondoltam, elérkeztünk a végjátszmához. Minden rettenetén túl humoros is az erőlködő hatalomfitogtatás. Az erőlködik, akinek nincs valós ereje. Fut az erő után, és ettől csak jobban fárad, hibázik, hasra esik. Mint a burleszkfilmben. Nevetséges maga a világhatalom önkénye is: hamis pénzen alapuló pőre erőszak. Hamis gyönggyel ármánykodó nyakkendős kalózok. Földön-kívüliek. Blöff az egész, bestiális blöffökre épül az összes díszleteleme. A világ normális fele már most röhög a napról napra szaporodó eszmedíszleteiken. Vírusháború, klímakatasztrófa, műételek, ufók… – gyenge képregény, ócska kalandfilm. A vége is ilyen lesz, egyre nevetségesebb, egyre ócskább és egyre véresebb. Akár vicc is lehetne, ha nem vérben tocsognánk. De ne veszítsük el humorérzékünket, kedves barátaim, mert a Szent Közép, a paraszti ész, a józan gondolkodás a jövő alapja. És a humor a legnehezebb pillanatokban is segít.

Az égre nézve Eget lássunk továbbra is, mert biztos, hogy a jelenlegi játékgömbök után vadabb herkentyűkkel jönnek majd. (A filmek már mindenre előkészítettek bennünket.) Persze ezek már régóta léteznek, csak, ugye, amíg volt erő, addig jó volt háttérfenyegetésnek. De hamarosan elő kell venni minden játéklapot, mert szorít a kapca.

Éppen ezért, ajánlom figyelmükbe A sáska napja című, régi hollywoodi filmet, amelyben e légkondicionált látszatvilág összedőlését mutatja megrendítően. Ilyen is volt a film világában valaha.