2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Csetrobot

A csetrobot (vagy angolosan chatbot) a közelmúltban került a figyelem középpontjába, amikor is az OpenAI mesterséges intelligencia-laboratórium ingyenesen és nyilvánosan elérhetővé tett egy gépi tanulással működő csetrobotot, a ChatGPT-t. A képességei figyelemre méltóak, úgyhogy egyre több diák íratja meg a házi feladatát az általa képviselt mesterséges intelligenciával. A robot részletes kísérőlevelet tud írni az általunk megadott információk alapján. Olyan szövegeket rak össze, amelyek nemcsak nyelvtanilag helyesek, hanem logikusak is.

A mesterséges intelligencia alapú szoftvert évekig fejlesztették. A csetrobotot az internetről származó szövegek hatalmas mintáján és az emberi visszajelzésekkel megerősített gépi tanulási technikával képezték ki. A szoftver képes párbeszédet szimulálni, tanulni a saját hibáiból és megkérdőjelezni a valótlan előfeltevéseket. Habár első látásra meglepően realisztikusan válaszol, hosszabb használat után nem nehéz észrevenni, hogy robotról van szó. Hajlamos hibás válaszokat adni, és gyakran ugyanazokat a fordulatokat használja. A válaszait attól függően adja, hogyan teszik fel neki a kérdést. Ha számára nem megfelelő módon hangzik a kérdés, megkerüli a válaszadást. A mesterséges intelligencia kommunikációs képességei ma már olyannyira fejlettek, hogy egyesek szerint az iskolai házi feladatok és az egyetemi esszék megírását is rá lehet bízni.

A csetrobot gyorsabbá teszi az ügyfélszolgálatot, azonnali választ ad, segít az ügyfelek csoportosításában stb. Hátrányai közé tartozik, hogy nem igazán érti a természetes nyelvet, az iróniát és a vicceket, valamint nem eléggé együtt érző. Ezért az egészségügyi intézményekben kifejezetten hátrányos lehet az alkalmazása. Korlátozott funkcionalitás jellemzi. Azért hozták létre, hogy egyszerű és tényszerű kérdésekre válaszoljon, kisebb, gyakran felmerülő problémákra megoldást nyújtson. Használatában nagy a lehetőség a félreértésre. A csetrobotok karbantartásra szorulnak, a többi szoftverhez hasonlóan fejleszteni kell őket.

Nem is olyan régen a chatbotok inkább csak mókás kiegészítői voltak egy-egy weboldalnak, ma már azonban szinte nélkülözhetetlen marketingeszközzé váltak. Olyan programokról van szó, amelyek szimulálják a természetes emberi beszélgetést. Nagyobb cégek mesterséges intelligenciával felvértezett chatbotot alkalmaznak, amely jobban képes felismerni a felhasználó kérdéseit, üzeneteit. Ehhez nemcsak programozói tudás kell, hanem megfelelő, nagy kapacitású adatbázisra is szükség van.