2024. március 28., csütörtök

Kijevben koncertezik a Laibach

A háború kezdete óta először koncertezik nyugati zenekar Ukrajnában

A Laibach szlovén avantgárd zenekar március 31-én lép fel az ukrán fővárosban.

„Miközben Európa többi része arra készül, hogy május 9-én Liverpoolban ünnepelje a szabadság és a szolidaritás eszméjét, a Laibach visszaviszi az Eurovíziót Ukrajnába – oda, ahová tartozik, és ahol most az egyetlen igazi és valódi európai vízió zajlik” – áll a zenekar közleményében.

A zenekar a kijevi koncert teljes bevételét Ukrajnában működő jótékonysági és állatvédő szervezeteknek folyósítja.

Az idei Eurovíziót a tavalyi győztes Ukrajna nevében az Egyesült Királyságban rendezik meg és a pályázó városok közül az ukrajnai Odessza testvérvárosát, Liverpoolt hirdették ki a rendezvénysorozat házigazdájának.

A Laibach (Fotó: Mute Records)

A Laibach (Fotó: Mute Records)

A Laibach szlovén zenekar 1980-ban alakult meg egy kis szlovén ipari városban, Trbovljében. A Neue Slovenische Kunst művészeti csoport részeként működő formáció rendkívül kiterjedt zenei munkássága gyakorlatilag behatárolhatatlan, rengeteg zenei stílusban alkotnak (industrial, neoclassical, martial industrial, industrial metal, experimental, synthpop, techno, hard rock⅓). A zenekar neve Szlovénia fővárosa, Ljubljana német elnevezéséből származik. A Laibach tagja a NSK (Neue Slovenische Kunst) nevű művészeti csoportnak. A zenekar és a csoport a mai elembertelenedett világot mutat be szarkasztikus humorával, a globális is lokális közeg visszáságait pellengérezve egy elképesztő sebességgel változó világot szólít meg.

A Laibach volt az első nyugat európai zenekar, amely Észak-Koreában is koncertezett.

Nyitókép: A Laibach (Fotó: Mute Records)