2024. március 28., csütörtök

Otthontalanul Bánátban

Nehéz helyzetben vannak a Csóka községbeli fogyatékkal élő gyerekek és szüleik

A tiszaszentmiklósi Mosoly Egyesület a Csóka községben élő fogyatékos gyerekeket és szüleiket igyekszik segíteni. Saját székházuk egyelőre nincs, ezért nehezen tudják megoldani a gyerekekkel való foglalkozást a faluban, de a kitartásuk töretlen. Bacsó Elvira, az egyesület elnöke elmondta, hogy neki is két fogyatékkal élő gyermeke van, ezért tudja, mennyire szükséges egy olyan hely, ahol a gyerekek jól érezhetik magukat. Az egyesületben végzett munkája mellett az iskolában tanít.
– Jelenleg 25 tagból áll a civil szervezetünk, és az eseményeken általában mindenki jelen szokott lenni. Sajnos széleskörűen nem tudunk működni, abból kifolyólag, hogy nincs székházunk. A szüleim házában rendeztem néhány összejövetelt, de ez nem sokra elég. Arra jó, hogy néhány alkalommal találkozzanak a szülők, és tapasztalatot cseréljenek, valamint hogy a gyerekek hozzájuk hasonlóak társaságában legyenek. Ők akkor érzik a legjobban magukat, amikor hasonló képességű személyek között vannak, vagy pedig olyan társaságban, ahol teljes körű az elfogadásuk. A fogyatékkal élők nagyon érzékenyek a külvilágra, és azonnal érzékelik, hogyha méregetik őket, vagy másképpen viselkednek velük. Ezzel ellentétben ebben a társaságban mindig otthonos és szeretetteljes a légkör. Nagy szükségünk lenne egy saját székházra, ahol akár naponta tudnánk a gyerekekkel foglalkozni. Például a konyhai titkokra megtanítani őket, vagy játszószobát kialakítani a számukra, ahol csocsózhatnának, valamint kézműves-foglalkozásokat is tarthatnánk nekik. Ki vannak éhezve arra, hogy valami újat tanuljanak. Valószínűleg többen csatlakoznának hozzánk, ha lenne saját központunk, valamint több pályázaton is részt vehetnénk. Igyekszünk felhívni magunkra a figyelmet, valamint arra, mennyire fontos, hogy ezek a gyerekek foglalkoztatva legyenek. Nekem mint szülőnek dolgoznom kell, hogy anyagi javakat teremtsek, hiszen a gyerekeim ugyan felnőttek, de soha nem tudnak majd pénzt keresni, ezért nekünk kell gondoskodni róluk – mondta az elnök.
Bacsó Elvira hozzátette, hogy a gyerekek a Covid-járvány előtt a csókai Help központban töltötték a délelőttöket, így amíg ők dolgoztak, volt, aki foglalkozott velük.
– A központot sajnos bezárták, majd rövidített munkaidővel újra kinyitották az óvodában. Ez annyit jelent, hogy napi négy órában foglalkoztak a gyerekekkel délelőttönként, de végül délutánra tették át az időpontot. Először azzal az indokkal álltak elő, hogy ezek a sérült személyek megijesztik az óvodásokat, majd később azzal, hogy az ovisok nehogy megfertőzzék a mi gyerekeinket valamilyen betegséggel. A történet odáig jutott, hogy a négyórás nappali központból kétórás lett, és nem is igazán részesítik őket rendes foglalkozásban, valamint uzsonnát sem kapnak. Ami pozitív, hogy kisbusszal szedik össze őket a falvakból, így legalább az utaztatás meg van oldva. A község nem igazán hajlandó lépéseket tenni az ügy érdekében, nem akarnak tudomást venni rólunk, nem ülnek le tárgyalni velünk, és a szülői értekezletet is általában akkor tartják, amikor tudják, hogy én nem tudok jelen lenni. Abszurd kifogásokkal álltak elő, és főleg csak ígéreteket kaptunk, amelyeket több-kevesebb sikerrel be is tartottak. A szülőknek és a gyerekeknek is nagyon fontos, hogy a nappali központ rendesen működjön. A szülőknek azért, mert egy kis levegőhöz jutnak ezáltal, a gyerekeknek pedig azért, mert hasznosan tölthetik el az idejüket. A mi gyerekeink az ártatlan áldozatok, hiszen nem kapnak megfelelő étkeztetést, nem megfelelő a fűtés, és még sorolhatnám. A legtöbben erős gyógyszeres kezelés alatt állnak, és ebéd után inkább a pihenést igényelnék, nem pedig azt, hogy Csókára utazzanak a nappali központba. Ezért is szeretnénk, ha ismét délelőtt lenne a foglalkozás. Hosszú éveken át 7.30-tól 13.30-ig volt nyitva a központ, ahol rendesen foglalkoztak és törődtek a gyerekekkel, és ez így volt a reális és a jó. A legutóbbi szülői értekezleten azt az ígéretet kaptuk, hogy az egész központ egy klubbá alakul majd át a könnyebb működtetés érdekében, és ismét négy órában foglalkoznak majd a gyerekekkel, valamint megfelelő étkezést is ígértek – fogalmazott Bacsó Elvira.
Gyömbér Stana csókai polgármester asszony kérdésünkre elmondta és megerősítette a hírt, hogy a Help központ klubbá alakul majd, március 1-jén kezdi meg a működését, és 9–12 óráig lesznek ott a sérült fiatalok. Hozzátette, hogy megfelelő foglalkozásban és ellátásban részesítik majd a fogyatékkal élő gyerekeket.

Nyitókép: Bacsó Elvira: A sérült gyerekek is igénylik az odafigyelést (Fotó: Horváth Attila)