2024. április 26., péntek

Bányai Jánosra emlékeztek

Bácsfeketehegyen megnyílt Maurits Ferenc kiállítása

Hét évvel ezelőtt hunyt el dr. Bányai János, a vajdasági magyar irodalom meghatározó személyisége. Még halálának évében létrejött a Bányai János Irodalmi Alapítvány, azzal a céllal, hogy őrizze emlékét és gondozza munkásságát. Az alapítvány erőfeszítéseinek köszönhetően Bányai szülői házát Bácsfeketehegyen emlékházzá alakították, amely könyvtárként is működik. Képzések, rendezvények helyszíne ez, ahol külön szobában kapott helyet Bányai hagyatékának egy része. Kedd délután a VM4K, a Magyar Nemzeti Tanács és Bányai János Irodalmi Alapítvány szervezésében ezen a helyszínen emlékeztek meg a tanár úrról, halálának évfordulóján.

Sárközi István (Fotó: Molnár Edvárd)

Sárközi István (Fotó: Molnár Edvárd)

Az emlékezőket Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte, majd Szűcs Balázs, a Bányai János Irodalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke szólt Bányai Jánosról és az alapítvány munkájáról. A megemlékezés részeként bemutatták Maurits Ferenc festőművész Tájvázlat figurákkal című ciklusának 22 darabját, amelyet 2009-ben, Bányai János tiszteletére készített. A kiállítást Bordás Győző író, szerkesztő nyitott meg. Bordás elmondta, hogy Bányai Jánost már fiatalként megismerte, és mentorként tekintett rá. Az sem véletlen, hogy épp Maurits képeit állították ki, hiszen Bányai 10 tanulmányt írt festészetéről.

Szűcs Balázs (Fotó: Molnár Edvárd)

Szűcs Balázs (Fotó: Molnár Edvárd)

– Ő tanított bennünket, hogy hogyan kell látni, hogyan kell nézni a Maurits festményeket. Hogyan kell látni benne a színeket, hogyan kell látni az idegszálak működését, azokat a tájba vesző alakokat, amelyeket ő megfestett – mondta Bordás Győző.

A Bányai János tiszteletére készített alkotásokból nyílt kiállítás az emlékházban (Fotó: Molnár Edvárd)

A Bányai János tiszteletére készített alkotásokból nyílt kiállítás az emlékházban (Fotó: Molnár Edvárd)

A megemlékezésen mások mellett jelen volt Lovas Ildikó író, a VM4K vezetője és Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő is.

Nyitókép: A Bányai János tiszteletére készített alkotásokból nyílt kiállítás az emlékházban (Fotó: Molnár Edvárd)