2024. április 19., péntek

Parádés lovas farsang Tóthfaluban

Hangos zene, télűzés és tréfás lósíratás várta a látogatókat

Immár második alkalommal szervezte meg Tóthfaluban a Parádés lovas farsangot az Almás- Vasderes Hagyományápoló Egyesület. Szombat délután a Cantilena Kamarakórus vidám koncertjével vette kezdetét a farsangi utcabál. A rendezvényt Kudlik Zoltán, Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi segédtitkár nyitotta meg. Arra buzdítva minden jelenlévő felnőttet, hogy gyerekként érezzék magukat, a gyermekeket pedig arra, hogy fogják meg szüleik kezét és bolondozzanak együtt a farsangi mulatságon.

– Gratulálni szeretnék az Almás- Vasderes Hagyományápoló Egyesületnek, hogy felelevenítik a farsangi hagyományokat és, hogy ilyen szép egész délutános rendezvényt szerveznek immár második alkalommal. Ma van Mohácson is a busójárás, de én azt gondolom, hogy a tótfalusi egy szebb rendezvény, még pedig azért, mert mindenki bele adja szívét-lelkét. A farsang a tavasz kezdetét is jelenti számunkra, próbáljuk elhessegetni a telet és a hideget, illetve a mulatozás vége a böjti időszak kezdetére is rámutat, amely a húsvétra próbál bennünket előkészíteni – mondta Kudlik Zoltán.

A koncertet követően maszkos és jelmezes lovasok, valamint a falu apraja-nagyja hangos zeneszó kíséretében vonult fel Tóthfalu utcáin. A legkisebbeket ügyességi versenyek és tréfás vetélkedők várták, míg a szülők élőzene és forraltbor kíséretében szurkolhattak nekik. Díjazták a legeredetibb, legtréfásabb és legfélelmetesebb jelmezek gazdáit is.

– Idén a Parádés lovas farsang nevet adtuk a rendezvényünknek, a tavalyi Lósíratással ellentétben, merthogy többen azt hitték tavaly, hogy az valami szomorkodós dolog, pedig a szomorkodás messze áll az egyesülettől. Ötletesebbnél ötletesebb jelmezekkel készült ma mindenki. A sok-sok móka és kacagás pedig nem mással zárul, mint lovas paródiával és télűzéssel, végezetül pedig máglyán égetjük el Csámpás Rozit, kiszebáb formájában – mondta Fehér Márta az egyesület programszervezője.

A környékről sok szülő és gyermek látogatott ki a nem mindennapi mulatságra, így teremtve egy közös hagyományt Tóthfalu szívében.

Az íráshoz fotógaléria és videó kapcsolódik

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele