2024. április 25., csütörtök

Megmozgatni a falut

Tavaly évfordulót ünnepelt a Nők Kishegyesi Fóruma – Elsősorban a gyermekeket szeretnék megörvendeztetni programjaikkal – mondja a fórum elnöke

A Nők Kishegyesi Fóruma tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Számos programjuk ehhez fűződött, és igyekeztek kicsit megmozgatni a falut – mondta el lapunknak Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke, aki arról is szólt, hogy az ünneplés szinte egész évben folyt.

– Megünnepeltük a női fórum megalakulásának huszadik évfordulóját, és valójában egész évben ünnepeltünk. Kiállítást szerveztünk ennek kapcsán, nagyszabású alkotóműhelyt és fotókiállítást. Csupa olyan programot, amelyek az egész 20 évünket egy kicsit bemutatták. Visszatértünk azokhoz a rendezvényeinkhez, amelyekkel ebben a húsz évben, amióta a női fórum működik, színesebbé tettük ennek a falunak az életét – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy jelenleg is van több olyan programjuk, amelyek főként a gyerekeknek szólnak, de a felnőttek is részt vehetnek rajtuk.

– Nemrég zárult egy olyan programunk, amit a gyerekeknek szerveztünk, és a Lássuk a medvét! címet viselte. Ennek keretében tartottunk plüssmaci-kiállítást és érdekes játékokat a gyerekeknek. Most van folyamatban a hóember-szépségverseny. Nagyon kevés hó esett itt Kishegyes területén, ennek ellenére nagyon sok szép és érdekes fotót kaptunk a gyerekektől. Ugyanakkor igyekezünk olyan programokat szervezni, amelyek nem kerülnek sok pénzbe, mivel az anyagiak eléggé szűkösek lettek, különösen az idei évre. Ezekkel szeretnénk kicsit megmozgatni a faluban élő embereket, úgy a gyerekeket, mint a felnőtteket. A macis program ilyen volt, és ilyen lesz a tojáskereső program is, amit húsvétkor szervezünk, valamint a Keressük a búcsúfiát, ami már hagyományos programunknak számít. A helyi civil szervezetekkel és intézményekkel közösen idén is meg fogjuk szervezni a nyárbúcsúztatót, szeptember folyamán. Ezek olyan programok, amelyeket a faluban élő minden gyereknek és felnőttnek szervezünk, ugyanakkor az Ügyi csapat részére egész évben tartunk foglalkozásokat. Külön említést érdemelnek a kézműveseink, akik rendszeresen összejönnek, részt vesznek különféle műhelymunkákban, kiállításokon. Ezek a programok rendszeresen benne vannak az éves tervünkben, ugyanakkor lesznek olyan programjaink is, amelyek pénzfüggőek. Ezekre pályáztunk, és szeretnénk megvalósítani őket, ezért remélem, hogy kapunk rájuk pénzt – fogalmazott az elnök.

Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke

Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke

A női fórum a különböző rendezvények mellett a székházuk fenntartásán és fejlesztésén is dolgozik. Zsidai elmondta, hogy ezzel kapcsolatban is van több tervük.

– A Covid idején volt egy nagy meszelés az épületünkben, és mivel nagyon sokan megfordulnak itt, ezért jó lenne az idén is megszervezni, a nyár folyamán. Ez attól függ, hogy tudunk-e rá pénzt szerezni, és hasonló a helyzet bizonyos kinti részek festésével is. Vannak olyan munkálatok, amelyeket szeretnénk ugyancsak az idén elvégezni, például a szomszédos telek és az általunk használt kert között van egy rossz állapotban lévő fal, amit nagyon szeretnénk felújítani. Van egy kapunk is, amit a tél folyamán megjavíttattunk, és most át kellene festeni. Vannak ilyen terveink, bízunk benne, hogy tudunk rájuk anyagiakat szerezni – fogalmazott az elnök.

Nyitókép: Az Ügyi csapat részére egész évben tartanak foglalkozásokat (Lakatos János felvétele)