2024. április 26., péntek

Megoldódik az orvoshiány Csókán

Gyermekorvosra van a legnagyobb szükség – Röntgenszakorvos érkezik

A Tisza-vidék egészségügyi intézményeit is érzékenyen érinti az orvos- és szakorvoshiány. A téli hónapokban nagyon sok óvodás és iskolás gyermek betegszik meg. Csókán a közelmúltban több szakorvos, köztük a gyermekorvos is távozott az egészségházból. A szülők a legközelebbi, zentai gyermekorvosi rendelőt keresték fel beteg csemetéikkel, ahol emiatt megnőtt a várakozási idő.

Gyömbér Stana csókai polgármester asszonytól kértünk tájékoztatót, hogy milyen intézkedéseket tettek a Csókai Egészségházban fennálló krónikus orvoshiány okozta problémák áthidalására.

– Az egész országban orvoshiánnyal küzdenek a kórházak és a többi egészségügyi intézmény. Nincs ez másként Csókán sem. Az orvoshiány enyhítésére a községi költségvetés terhére 8–10 orvos fizetésére különítünk el pénzt. Tavaly az egészségházunk zavartalan működésére összesen 17 millió dinárt fordítottunk a községi büdzséből – ismertette a polgármester asszony, és így folytatta:

– A közelmúltban a gyermekorvosunk szakorvosi képzésen vett részt, de nem tért vissza a csókai munkahelyére, amit lehetővé tesz a törvény. A továbbképzésére fordított összeget visszafizette, és új munkahelyre távozott. Egy másik gyermekorvos elhunyt. Ilyen körülmények között gyerekorvos nélkül maradtunk. Időközben sikerült találni egy fiatal gyermekorvost, és rajta kívül még két személyt alkalmaz az egészségház. A jövő héttől már újra működik a csókai gyermekorvosi rendelő, heti három alkalommal fogadják a kis betegeket. Szükség szerint gyakrabban is rendelhet a gyerekorvos – fogalmazott Gyömbér Stana, és hozzátette:

– A nőgyógyász szakorvosunk is másik munkahelyre távozott, a megüresedett helyre sikerült új ginekológust találni, és rajta kívül még két nőgyógyász is bedolgozik a csókai egészségházban. A nőgyógyász is heti három alkalommal rendel Csókán. A röntgenszakorvosi képzésen lévő személy hamarosan visszatér a munkahelyére. Addig egy zentai szakorvos jár át Csókára, aki véleményezi a röntgenfelvételeket és felállítja a szakterületébe tartozó diagnózist. Mint ismeretes, néhány éve új korszerű röntgenberendezést sikerült beszerezni az egészségház számára. Az egészségügyi alap igazgatójával hamarosan megvitatjuk, hogyan tudna az önkormányzat még hatékonyabban segíteni az egészségház munkáját, a kádergondok megoldását. Hamarosan neurológus szakorvos és egy belgyógyász is rendelni fog Csókán – mondta Gyömbér Stana.

Nyitókép: A Csókai Egészségházban megoldódott a gyermekorvoshiány (Fotó: Gergely József)