2024. április 19., péntek

Felvonulás, kiszebáb-égetés, farsangi fánk

Padén zajos farsangi felvonulással űzték el a telet jelmezes felvonulók

A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szombaton tartotta meg a hagyományos farsangi felvonulását Padén, ahol mintegy harminc különféle jelmezbe öltözött gyermek és felnőtt, illetve körülbelül ugyanennyi civil ruhás falubeli vonult fel hangoskodva és a telet űzve. A farsangolók a kultúrkör udvarából indulva tettek egy kört a faluban, közben fütyültek, doboltak, kelepeltek és farsangi télűző rigmusokat kiabáltak.

A felvonulás végén a kultúrkör udvarában elégették a telet jelképező kiszebábot, farsangi fánkot ettek, forró teát és forralt bort ittak, valamint díjazták a három legszebb jelmezt. A díjazottak között volt a mosógépnek öltözött Véber Réka, az űrhajós jelmezzel Pecić Teodor és az Ősz tündér jelmezbe bújt Kovács Viktória.

A jelmezes farsangolók a padéi templom előtt (Fotó: Takáts Rafael Magyar Kultúrkör)

A jelmezes farsangolók a padéi templom előtt (Fotó: Takáts Rafael Magyar Kultúrkör)

Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke elmondta, hogy huszonhét éves egyesületben a kezdetektől megtartják a hagyományos farsangi felvonulást. A rendezvénnyel a farsangi hagyományokat és az ünnepi hangulatot kívánják átadni a gyerekeknek.

– A Takáts Rafael Magyar Kultúrkörben arra törekszünk, hogy minél több gyerek vegyen részt a farsangon és hagyományos jelmezben öltözzenek be. Én is egy idős néninek öltöztem, amivel a gyerekeket arra ösztönzöm, hogy muszáj beöltözni, mert ez egy jó dolog. A rendezvénnyel a farsangi hagyományokat kívánjuk átadni a fiataloknak. Közben igyekszünk egy jót társalogni a farsangi fánk mellett, amit az idős asszonyaink készítettek. A szülőkkel forralt bor, a gyerekekkel forró tea mellett megbeszéljük az elmúlt év történéseit, az idei terveket és programokat, így próbálunk megszervezni az egyesület munkáját, hogy minden jól működjön – mondta Komáromi Róbert.

Nyitókép: A farsangi felvonulók bejárták a falut (Fotó: Takáts Rafael Magyar Kultúrkör)