2024. május 5., vasárnap

A megváltozott világ megváltozott iskolái

Az oktató-nevelő tevékenység időszerű kihívásairól volt szó a XV. Közoktatási Konferencián

Személyiségfejlődés címmel tartották meg szombaton Szabadkán, a Majsai Úti Általános Iskolában az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének Közoktatási Konferenciáját. Az egyesület immár tizenötödik alkalommal invitálta a pedagógusokat és a tanárokat az említett rendezvényre, amelyen ezúttal mintegy 250 érdeklődő vett részt Vajdaság egész területéről. A rendezvény támogatója Magyarország Belügyminisztériuma volt.

A konferencián átadták az anyaország, illetve a Belügyminisztérium által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket. A kitüntetést olyan pedagógusok vehették át, akik a 2020/2021-es tanévben vonultak nyugállományba, és akik korábban legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek. Az említett köznevelési díj odaítélését az adott pedagógus korábbi munkahelye kezdeményezhette, a formális javaslatot azonban az ÉMPE tette meg.

A kitüntetést olyan pedagógusok vették át, akik 25 éven keresztül kiemelkedő munkát végeztek (Fotó: Molnár Edvárd)

A kitüntetést olyan pedagógusok vették át, akik 25 éven keresztül kiemelkedő munkát végeztek (Fotó: Molnár Edvárd)

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság képviseletében Goran Dragosavljević, az oktatási részleg vezetője és Ördög Györgyi oktatási tanácsadó tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt. Kiemelt vendégként köszöntötték Puskás Jánost, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatóját, Fekete Irént, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét és Wurst Erzsébetet, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének oktatási felelősét.
Másfél évtized nem kis idő – jegyezte meg az egybegyűlteket köszöntve De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, utalva arra, hogy immár másfél évtizede ismétlődő esemény a Közoktatási Konferencia. Mint arra rámutatott, 2007-ben fogalmazódott meg az elképzelés, hogy szükség lenne egy konferenciát szervezni, méghozzá olyan témákkal, amelyek a közoktatásban alkalmazott óvodapedagógusoknak, osztálytanítóknak, általános és középiskolai tanároknak mind szakmai, mind lelki feltöltődést nyújthat. Első alkalommal 2008-ban nyitotta meg kapuit a konferencia. A kezdeményezést nagy érdeklődés övezte, így azóta hagyományt teremtettek belőle – emelte ki De Negri Ibolya.

– Az előadások mindig is az iskola–diák–tanár–szülő kapcsolatra, illetve az egyik legszebb, ám egyben legnehezebb hivatásra, a gyermekek nevelésére összpontosítottak. A XXI. század gyorsan változó világa számos kérdést vet fel az oktató-nevelő tevékenység, valamint az iskolarendszer tekintetében. A kérdésekre a változások gyorsaságához hasonló ütemben kell választ találni. Globalizáció, világjárvány, a digitális technológia gyors fejlődése, a diákok személyisége és viselkedéskultúrája, mentális egészsége, továbbá a tanárok kreativitása és az adaptív tanulási környezet meghatározó tényezője napjaink oktatásának. A tanulás eredményességére hatással lévő különböző környezeti tényezők napjaink kihívásai a közoktatásban. Minden változás, elmélet és módszertan sikerességének középpontjában a pedagógus áll. A tanár szerepe meghatározó volt a múltban és a jelenben, és a jövőben is annak kell lennie, hiszen az a célunk, hogy sikeres nemzedéket neveljünk fel – fogalmazott De Negri Ibolya.

Fekete Irén ugyancsak köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve: mindig is példaként tekintettek az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének munkájára, hiszen az elkötelezettség, a pedagógusi elhivatottság, a megújulásra való törekvés és az emberi értékekbe, valamint a jövőbe vetett hit jellemzi.

– A világban végbemenő gyors ütemű változások, a technológia soha nem látott iramú fejlődése nem engedi meg, hogy ne vegyünk tudomást ezekről az átalakulásokról. Lehet, hogy mi kicsit lassítanánk, hiszen nem mindenki számára egyszerű az örök érvényűnek hitt tudásanyag megreformálása, ám a fiatalok igényeit sem lehet leseperni az asztalról. A középutat lenne jó megtalálni. Ehhez van szükség arra a segítségre, amit például a konferencia előadói tudnak nyújtani – hangsúlyozta Fekete Irén.

Az idei konferenciára az ÉMPE a budapesti dr. Tari Annamária klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát, továbbá dr. Lénárd Sándor habilitált egyetemi docenst és oktatót (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézet), dr. Pásztor Enikő adjunktust, oktatót (Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet), Tóth Gabriellát, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola matematikatanárát és az OktOpusz projektum szakmai vezetőjét, valamint Pásztor Krisztina tanárt és képzésben lévő mentálhigiénés segítő szakembert hívta meg előadóként.

A világ nagyon megváltozott, és ez a világ megváltozott iskolákat kíván – mondta a sajtónak nyilatkozva Lénárd Sándor. Rámutatott, rendkívül sok gyermek magányos és céltalan. A tanulás tartalma mellett vagy akár helyett, sokkal fontosabb lenne a jövőben szükséges készségek, képességek és kompetenciák fejlesztésére, illetve erősítésére összpontosítani – hangsúlyozta Lénárd Sándor. Hozzátette, az iskolák feltárhatják, hogy ki miben ügyes, majd megfogalmazhatják, hogy miként lehetne olyan tanulási formákat kialakítani, amelyek segítik megerősíteni ezeket a fiatalokat.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el

Nyitókép: A kitüntetést olyan pedagógusok vették át, akik 25 éven keresztül kiemelkedő munkát végeztek (Fotó: Molnár Edvárd)