2024. április 27., szombat

Egész évben üzemel a csókai népkonyha

Napi háromszáz adag ételt készítenek a rászorulóknak

Csókán a községi Vöröskereszt épületében évtizedek óta működik a rászorulók megsegítésére létesített népkonyha. Az elmúlt években napi 300 adagra növelték a meleg ételadagok számát, és nemcsak a Csókán élők, hanem a község falvaiban lakó rászorulók is részesülnek az ingyenkonyha szolgáltatásaiból. A csókai önkormányzat az idei évre négymillió dinárral támogatja a népkonyha működését és a főtt étel célba juttatását hét helyi közösség területén.

Amint azt Milorad Malešev, a csókai Vöröskereszt titkára elmondta:

– A népkonyha immár harmadik éve egész évben működik, míg korábban május végétől a három nyári hónapban szünetelt a főzés, mivel a szerbiai Vöröskereszt kilenc hónapra biztosítja a főzéshez szükséges alapanyagokat. Az önkormányzat a hiányzó három hónapra fedezi a konyha működési költségeit, így sikerült egész évre meghosszabbítani a melegétel-osztást. A támogatásoknak köszönhetően egész évben üzemel a népkonyha, ami nagy segítség a lakosság legszegényebb rétegei számára. Szombat és vasárnap kivételével hetente öt alkalommal osztunk főtt ételt. Jövő héttől lesz a csókai Vöröskeresztnek saját autója, kapunk egy használt gépkocsit, jelenleg ugyanis a község járművét használjuk ételszállításra. Az önkormányzat hathatós segítségével sikerült felújítani és felszerelni a konyha működéséhez szükséges helyiségeket, a raktárt stb. Mivel már a korábbi két szakácsnőnk kiöregedett, jelenleg két fiatalasszony, Popov Erika és Snežana Đurđev dolgozik a konyhán, minimálbért tudunk nekik fizetni, és meghatározott időre szerződéses munkaviszonyban vannak. Tavaly az önkormányzat segítségével felújítottuk a konyha felszerelését, új hűtőszekrényt, fagyasztót, légkondicionálót szereztünk be, és a többi helyiséget is sikerült felújítani, bebútorozni, amire már nagy szükség volt – mondta a Vöröskereszt titkára.

Szulcsányi István (1943) naponta viszi a meleg ételt a Vöröskereszt konyhájáról:

– Amióta meghalt a feleségem, immár nyolcadik éve járok a népkonyhára, mondhatom, elég jól főznek. Az öntödében dolgoztam, de csak 21 000 dinár a nyugdíjam, ebből próbálok kijönni. Mindennap viszem az ebédet, és otthon fogyasztom el. A hétvégeken nem működik a konyha, ilyenkor magam készítek valami harapnivalót. 

Nyitókép: Gergely József felvétele