2024. április 25., csütörtök

Segítséggel könnyebb

Pozitív változások Kishegyes község népkonyhaprogramjában – Indul az elsősegély-oktatás a Vöröskereszt szervezésében

Januárban írtunk róla, hogy a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete igen aktívan kezdte az évet. Fontányi Andor, a községi szervezet titkára most arról számolt be lapunknak, hogy folytatódik az egészségmegóvásra irányuló programjuk.

– Az egészségmegóvással és a betegségmegelőzéssel kapcsolatban januárban elindult egy egészséges életmódról szóló előadás-sorozat, aminek van folytatása is. Heti rendszerességgel működik az egészségklub, és lassan kezd kikristályosodni, hogy milyen aktivitásai lesznek, valamint a hosszabb távú terveiről is beszélünk. Ugyanakkor most vitatjuk meg a Vöröskereszt egész éves tevékenységet is különféle bizottságokon belül. Folyamatban van a tavalyi év elemzése, és tervezzük az idei évet, amelyben az egészséges életmód is új irányvonalat vesz – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban a szervezet legtömegesebb aktivitásában, a népkonyhaprogramban is történtek változások.

– A népkonyhaprogram munkájába egyre több aktivista kapcsolódik be, heti szinten együttműködünk a Dália kézimunkacsoporttal. Ők több mint 10 fős létszámmal bekapcsolódtak a népkonyhaprogramba, és január óta heti rendszerességgel segítik a munkánkat. Különféle ételeket készítettek elő a népkonyhaprogram felhasználói számára. Elmondható, hogy a Dália segítségének köszönhetően egészséges ételekkel bővült a népkonyha kínálata, nagyobb mennyiségben áll rendelkezésünkre savanyú káposzta és babfasírt. Itt olcsó és egészséges alapanyagokról van szó, aminek nagy hasznát vesszük. Ezért is gondolom, hogy a dáliás hölgyek segítsége példaértékű, és bizonyítja, hogy összefogással mennyi mindent el lehet érni. Fontos elmondani, hogy a szervezet aktivitásainak létszáma is bővült, többen csatlakoztak hozzánk. Ez új energiát és lendületet ad a tevékenységeink sikeres megvalósításához. A tagtoborzásra egyébként is nagy figyelmet fordítunk, a közeljövőben a községbeli iskolákba látogatunk el. A gyerekekkel ismertetni fogjuk a programjainkat, céljainkat, és nyilvános bemutatók formájában szeretnénk gyerekeket toborozni – tudtuk meg Fontányitól.

A humanitárius buliban összegyűjtött pénzen 15 családnak tudtak élelmiszercsomagot készíteni és eljuttatni

A humanitárius buliban összegyűjtött pénzen 15 családnak tudtak élelmiszercsomagot készíteni és eljuttatni

A Vöröskereszt községi szervezete a jövőben is azokra a tevékenységi területekre fog összpontosítani, amelyek jól működnek. Az egészségklubbal aktív tevékenységet terveznek, amibe szeretnének bekapcsolni más programokban részt vevő embereket is. Például az iskolás korosztályt is összekötik az egészségklubbal, a népkonyhaprogram felhasználói pedig egészséges életmódról szóló elődadásokon vesznek majd részt, és kirándulni is elviszik őket.

– Terveink közül fontosnak tartom kiemelni az elsősegély-oktatást, amelynek kapcsán már a közeljövőben teszünk lépéseket. A témában nyilvános előadást fogunk tartani, amire korlátozott létszámban még mindig tudnak jelentkezni az érdeklődők. Elsősorban aktivistáink fognak ezen részt venni, de ilyen jellegű oktatást a vállalatoknak is felkínálunk, mert szükségük van rá, hogy a munkások bizonyos százaléka elsősegélynyújtó képzésben részesüljön – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy az elsősegély-oktatást az általános iskolákban is folytatni fogják.

Nyitókép: A Dália kézimunkacsoport segítségének köszönhetően egészséges ételekkel bővült a népkonyha kínálata, nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre savanyú káposzta és babfasírt