2024. április 25., csütörtök

Segítsünk Dékány Máriának és fiának!

A tiszaszentmiklósi tűzkárosult családnak tartós élelmiszerre, ruhára és tüzelőre van szüksége

A tiszaszentmiklósi Dékány Mária háza csütörtökön teljesen kiégett. Az asszony azóta a lányáéknál lakik a fiával, de amint lehet, vissza szeretnének költözni. Hétfőn azzal a szándékkal látogattuk meg őket, hogy megtudjuk, mire van szükségük, hogyan lehetne rajtuk segíteni. Az asszony elmondta, hogy a lángok délután egy óra körül csaptak fel, valószínűleg a parázs kiesett az örökégő kályhából, és az előtte lévő szárítón a ruhák lángra kaptak. Úgy mesélte, hogy igyekezett a tüzet eloltani, de az nagyon gyorsan terjedt, ezért először a fiát menekítette ki a házból, majd hívta a lányát, aki értesítette a tűzoltókat.
– Először a csókai tűzoltók értek a helyszínre, majd később a tiszaszentmiklósi önkéntesek is csatlakoztak az oltáshoz. Amit csak tudtam, kihoztam a házból, de nagy volt a forróság bent, ezért inkább nem mentem be. Egész délután folyt az oltás, engem közben kórházba szállítottak kivizsgálásra. A ház teljesen lakhatatlan lett, minden megolvadt, vagy teljesen elégett. Egyedül a konyhában nem csaptak fel a lángok, de ott is minden kormos lett. Az edények és a tányérok megmaradtak, azokat csak alaposan el kell mosni, és ismét használhatóak lesznek. Nagyon sokan a segítségünkre siettek a falubeliek közül, valamint sok adomány érkezett számos más helyről. Nem vagyunk nagyravágyóak, az alapdolgokra van csak szükségünk. Szekrényt, ágyat, hűtőszekrényt és villanysparheltet már kaptunk. Élelmiszerre és apróságokra lenne még szükségünk, mint például konyharuhák, törölközők, ágynemű, valamint a ruha is jól jön. Tartós élelmiszert is szívesen fogadunk, hiszen enni csak kell. A tűzrevalóból valamennyi fa megmaradt, ami nem égett el. Szerencsére a tűzoltók locsolták, így ha kiszárad, újra használhatjuk majd, de nem lesz elég a télre, ezért arra is szükségünk van. Kezdenek a dolgok kialakulni a jóravaló emberek segítségének köszönhetően. Jelenleg a lányoméknál lakunk a fiammal, de a kertünk végében van egy újabb építésű épület, oda szeretnénk majd beköltözni. Kicsit rendbe kell tenni és kitakarítani, reméljük, hogy két héten belül beköltözhetünk. Megviselt bennünket a tűzeset, de igyekszünk talpra állni. Nagyon szépen köszönjük a sok segítséget, jólesik, hogy gondolnak ránk az emberek – mondta az asszony.
Bacsó Zoltán, a tiszaszentmiklósi önkéntes tűzoltók elnöke elmondta, hogy a csókai hivatásos tűzoltókkal karöltve 3 járművel és 8 emberrel oltották a tüzet.
– A ház belseje szinte teljesen kiégett, valamint a plafonban található gerendák is parázslottak. Az oltás nagyjából 3 órát tartott, de mi, önkéntesek 22 óráig a helyszínen maradtunk megfigyelni a házat. Valószínűleg a kályha előtt száradó ruhák kaptak lángra, de hivatalos információnk még nincs. Sajnos nincs laktanyánk, ezért a járműveket a szabad ég alatt tároljuk, így télen nincs bennük víz. Ebből kifolyólag 15–20 perc késéssel indulunk egy riasztásra, mivel előtte a csapról fel kell tölteni a kocsit vízzel. Biztos, hogy többet tehettünk volna, ha előbb érünk ki a helyszínre – mondta Bacsó Zoltán.
Mindazok, akik pénzadománnyal szeretnének segíteni a családnak, ezt megtehetik a következő bankszámlára való utalással: 170-0010710489000-03 (Dékány Mária, Ostojićevo). 

Nyitókép: Dékány Mária (Fotó: Gergely Árpád)