2024. április 20., szombat

Töpörtyűfesztivál volt Muzslyán

Egyre ritkábbak a disznóvágások, közben nő az érdeklődés ennek a hagyománynak a megőrzését célzó rendezvények iránt. Szombaton is több százan jöttek el a 11. Muzslyai Töpörtyűfesztiválra. Főszerepben természetesen a friss töpörtyű volt, melynek sütésében az idén 25 csapat versenyzett.

Amikor a Fókusz Klaszter családi gazdálkodók egyesülete útjára indította a töpörtyűfesztivált, nem mindenki gondolta azt, hogy majd ma ekkora keletje lesz ennek a finomságnak. Drágább lett a húsnál, ráadásul nincs is belőle elegendő. A szervezők 1600 kilogrammnyi szalonnát készítettek, de a friss töpörtyű most is gyorsan elfogyott.

– A hízónak az élősúlya drága. Nagyon felment a szalonna ára is. Ehhez van kötve a töpörtőnek is az értéke, mert mintegy tíz kiló szalonnából kapunk 2-2,5 kilogramm töpörtőt meg 3-3,5 kilogramm zsírt – hallottuk Kószó Sándortól, a RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület tagjától. De már a hízók sem olyanok, mint egykor voltak. Szinte alig van rajtuk zsír, csak bőre meg húsa van, amit a nagy vágóhidak megkövetelnek.

A látogatók a tepertő mellett válogathattak a disznóból készült finomságokból, volt birkapaprikás, házi pálinkák, borok, lángos, süteményekből sem volt hiány. Egy ekkora rendezvény megszervezése pedig – nagyobb támogatások híján – nem egyszerű feladat, hallottuk Palatinus Ervintől, Muzslya helyi közösség tanácselnökétől. Ezért ezúttal is összefogott minden civil szervezet.

A részvevőket köszöntötte Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere, a rendezvényt pedig Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke nyitotta meg.

– A falu tanácsának van egy nem titkolt terve, hogy a muzslyai töpörtő, amelynek specifikus íze van, egyfajta védjegye legyen a falusi turizmusnak. Ezért kezdték szervezni a töpörtyűfesztivált, hogy a hagyományos ízek és különösen a töpörtő muzslyai híresség legyen, amely idecsalogatná a falusi turizmus iránt érdeklődőket – nyilatkozta Kovács Elvira.

Kísérőrendezvényként az óvodások és a kisiskolások részére az idén is megszervezték a farsangi felvonulást, mely mindenképen sikeres volt. Több mint ötven gyerek öltözött be és a telet is sikerült elűzni.

Nyitókép: Kecskés István felvétele

Nyitókép: Kecskés István felvétele