2024. április 25., csütörtök

Ingyenes havi bérlet és családias hangulat

Kevés tanuló választja a csókai középiskolát, holott egyedülálló lehetőségeket biztosít

Évek óta kevés diák iratkozik be a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolába, holott az intézmény felszereltsége, tanári karának színvonala versenyképes oktatást biztosít. Arról nem is beszélve, hogy ha ezt az intézményt választja a diák, a legtöbb iskoláztatási kiadástól megkíméli szüleit, hiszen sem útiköltséget, sem beiratkozási díjat nem kell fizetnie, sőt a tankönyvekért sem.

Arról, hogy milyen lehetőségeket nyújt még a csókai középiskola, és ennek ellenére miért választják ennyire kevesen, Bata József igazgatóval, valamint Nikolić Ágnessel, az iskolaszék elnökével beszélgettünk.

– Jelenleg 8 osztályban 84 diákunk van, ebből 46 végzős, vagyis sokan elmennek idén. Eléggé megfogyatkozunk szeptembertől, és a gyakorlat azt mutatja, hogy nem sokan iratkoznak hozzánk – vázolta a pillanatnyi helyzetet Bata József.

Most két hároméves, fodrász és pék-hentes, valamint egy négyéves vegyész-laboráns szakon folyik az oktatás. Két szerb és hat magyar osztály van az iskolában. A mérleg nyelve a magyar osztályok javára mozdult el abból az okból kifolyólag, hogy több magyar ajkú diák jelentkezik ide, valamint a Magyar Nemzeti Tanács segítségével megnyithatók 6-7 fős osztályok is. Ekkora létszám mellett ez a szerb tagozatok esetében nem lehetséges.

A következő tanévre a legkedveltebb szakjukat, vagyis a fodrászatot magyar és szerb nyelven is el szeretnék elindítani 1-1 osztállyal, valamint „újraélesztenék” a vegyész-laboráns tagozatot.

Az igazgató és az iskolaszék elnöke is arra a megállapításra jutott, hogy fodrászokon kívül nagyon kevés olyan diák van, aki céltudatosan ebbe az iskolába szeretne járni. Hogy miért nem vonzó a nyolcadikosok körében a csókai középiskola, az igazgató szerint többtényezős probléma.

– Az első gond az, hogy kevés a gyerek, másrészt, valljuk be, nem azt a világot éljük, ahol a tizenéves fiatalnak az a vágya, hogy szakmát szerezzen. Sajnos mindenki arról álmodik, hogy a gimnáziumban vagy például az egészségügyön folytassa tanulmányait, de csak később jönnek rá, hogy nem mindenkinek valók ezek. A fiatalok azt gondolják, a „nívósabb” oktatási intézményekből egyenes út visz vezetői és irodai pozíciókba, ez azonban nincs így – állapította meg Bata József.

Bata József szerint az iskolaválasztásnál a szülőknek tudatosan a megfelelő irányba kell befolyásolniuk a gyerek döntését. Többen abban a hibába esnek, hogy teljes mértékben a fiatalokra hagyják a választást, akik koruknál fogva nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy melyik is lenne számukra a megfelelő középiskola. Legtöbbször a baráti társaság iskolaválasztása befolyásolja őket, de olyan végzős nyolcadikosok is akadnak, aki eleve Magyarországon kezdik meg középfokú tanulmányaikat, s csak később derül ki, hogy nem voltak még felkészülve ekkora váltásra.

– Sűrűn előfordul az is, hogy a gyerek az otthonától távolabbi iskolába iratkozik különösebb indok nélkül, és a szülő októberben kezdi fogni a fejét, hogy mekkora kiadást jelent a család számára az útiköltség. Egyedül még bentlakási lehetőséget nem tudunk biztosítani, azonban több olyan családdal is kapcsolatban van az iskola, akik kiadó szobákat, házakat kínálnak a középiskolásoknak – mondta Bata József.

– Valójában semmilyen anyagi hozzájárulást nem kérünk tőlük, csak hogy jöjjenek az iskolába – tette hozzá Nikolić Ágnes.

Ha az elhelyezkedési lehetőségeket nézzük, az itt szerzett képesítéssel minden olyan ipari cégbe pályázni lehet, ahol van laboratórium. Ugyan különbség van az egészségügyi és vegyész-laboráns között, utóbbiak is sokszor bekerülhetnek egészségügyi intézményekbe, gyógyszertárakba. Esetleg egy kisebb átképzés elvégzésére van szükség. Ugyanakkor az egyetemi tanulmányokhoz is megfelelő alapot nyújt az intézmény.

Csókán az is előnyére válhat a tanulónak, hogy kis osztályokban, családias hangulatban, mindkét nyelvet beszélő tanárok útmutatása mellett folyik az oktatás. A „hpscoka” rövidítésre rákeresve az érdeklődők megtalálják az iskola Facebook-oldalát, ahonnan folyamatosan tájékozódhatnak az aktualitásokról, és kérdés esetén minden szülő és gyerek számára nyitva áll az intézmény ajtaja. 

Nyitókép: Bata József igazgató szerint nem szabad csupán a gyerekre hagyni az iskolaválasztást (Fotó: Balázs Andrea)