2024. április 25., csütörtök

A második otthon

A törökkanizsai Kéknefelejcs kézimunkacsoport idén ünnepli fennállásának 19. évfordulóját

Hosszú évek óta a törökkanizsai tájházban tevékenykedik a Kéknefelejcs kézimunkacsoport, amelynek tagjait a hét elején látogattam meg a székházukban. Harmath Erzsébet, a csoport elnöke körbevezetett az udvarban, valamint az épületben, és elmondta, hogy jelenleg 20 aktív taggal büszkélkednek, akik közül 2 férfi.
– A társaság vegyes, vannak idősebbek és fiatalabbak is a csoportban, valamint három tagunk külföldön él, de betagosodtak hozzánk, és minden évben támogatnak bennünket. Minden olyan kézimunkát elvégzünk itt, amit a kéz meg tud csinálni, például horgolunk, kötünk, harisnyavirágot készítünk stb. Az ünnepekre mindig külön készülünk, most majd húsvétra fogunk tojást festeni, és különböző dolgokat találunk ki. Sok mindent egymástól tanultunk el, mindenki más technikában erős. A termékeinket kiállításokra visszük, és értékesítjük is őket, hogy némi bevételhez jussunk. A községben megszervezett eseményeken mindig igyekszünk részt venni, kalácsokat sütünk, főzőversenyre járunk, igyekszünk aktív közösségi életet élni. Az alsós gyerekeket is vendégül szoktuk látni itt a tájházban, megvendégeljük őket, és egy szép napot töltenek el nálunk. Teát főzünk nekik, fánkot és palacsintát sütünk, mindig nagyon várják, hogy jöhessenek hozzánk. Hazai és külföldi kézimunkacsoportokkal is tartjuk a kapcsolatot, és látogatóba járunk hozzájuk, amikor csak tehetjük, valamint mi is vendégül látjuk őket itt Törökkanizsán – mesélte Harmath Erzsébet.
Az elnök asszony hozzátette, hogy hetente két alkalommal, hétfő és csütörtök délutánonként kézimunkáznak.
– Összeülünk itt a tájházban, télen a belső részben, nyáron pedig kint a hatalmas diófa alatt. A kézimunkázás nagyon jó kikapcsolódás mindenkinek, valamint közösségépítő szerepe is van. Az épület fenntartása egyre nehezebb, ehhez szeretnénk segítséget találni. Amit el lehet végezni kétkezi munkával, azt mi mind megcsináljuk, de a számlákat attól még ki kell fizetni. Szeretnénk pályázatokon is részt venni, de eddig sajnos még nem sikerült. Regisztrált kézimunkacsoport vagyunk, tehát adottak a feltételeink, hogy részt vegyünk a környékbeli kiírásokon. Nagyon szeretünk ide járni a tájházba, ez a második otthonunk. A nyáron lesz Nagykikindán a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállítása, amelyre biztosan megyünk majd. Ami a jövőt illeti, szeretnénk bővíteni a székházunkat, több helyiségre lenne szükségünk. Egy konyhára és egy ebédlőre van a legnagyobb igény, valamint egy mosdóra. Egy nagy világos konyha sokat jelentene, ott tudnánk közösen dolgozni, valamint étkezni alkalomadtán. Biztosan ki tudnánk használni a nagyobb épületet is, hiszen a kézimunkázás mellett még nagyon sok mindennel foglalkozunk. Lekvárokat, pálinkát főzünk, diólikőrt készítünk, savanyúságot teszünk el, tehát nagyon szerteágazó a tevékenységünk – mondta Harmath Erzsébet. 

Nyitókép: A Kéknefelejcs kézimunkacsoport tagjainak egy része (Horváth Attila fotója)