2024. április 24., szerda

A tudomány szórakoztató világa

Sulileső az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola az előző évekhez hasonlóan az idei iskolaévben is havi egy alkalommal különféle műhelymunkákat szervez a leendő elsős diákok számára. A nagycsoportos óvodásokat a februári Sulilesőn, amelyet kedden délután tartottak meg, a tudomány szórakoztató és izgalmas világába kalauzolták el az oktatási intézmény munkatársai.

Ismerkedés a tudomány varázslatos világával (Kancsár Izabella felvétele)

Ismerkedés a tudomány varázslatos világával (Kancsár Izabella felvétele)

– Folyadékokkal, mágnesekkel való játékos kísérleteket mutatnak be a tanítónők. Ismertetik, hogyan lehet a hétköznapi életben is megtalálható eszközökből, anyagokból olyan kísérleteket előállítani, ami nagyon látványos és érdekes a gyermekek számára, de úgy, hogy észre sem veszik, hogy tanulnak, és hogy beléptek a tudomány előszobájába.

Ismerkedés a tanító nénikkel (Kancsár Izabella felvétele)

Ismerkedés a tanító nénikkel (Kancsár Izabella felvétele)

Főleg az alsóvárosi gyerekek járnak ezekre a foglalkozásokra, de a város más részeiből is érkeznek résztvevők. Vannak olyanok is, akik rendszeresen itt vannak minden hónapban. Mi szeretettel várunk mindenkit – közölte Molnár Sóti Irén, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanítónője.

A műhelymunkán ezúttal közel harminc leendő elsős vett részt, akikkel öt csoportban foglalkoztak az iskola pedagógusai. Az óbecsei Blazsanik Luca és unokatestvére, Blazsanik Ádám is idén szeptemberben indul első osztályba.

– Én nagyon várom, hogy elsős legyek, mert nagylány szeretnék lenni. Az ovit nem nagyon szeretem. Nem először jöttem erre a foglalkozásra, nagyon tetszik, szeretek jönni – mondta Luca.

Akadálypálya a tanterembe lépés előtt (Kancsár Izabella felvétele)

Akadálypálya a tanterembe lépés előtt (Kancsár Izabella felvétele)

– Én is szeptemberben indulok első osztályba, és már nagyon várom, mert itt minden móka. Tudom, hogy tanulni is kell majd, de én szeretek tanulni, kíváncsi vagyok, milyen jegyeket fogok kapni – mondta Ádám.

A gyermekeknek nagy lépés az óvodából való átlépés az iskolai életbe, hiszen új környezet, új társaság és új feladatok várják itt őket. Potrebić Tőzsér Gabriella, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy szeptemberben két magyar és egy szerb tannyelvű elsős osztály megnyitására számítanak.

Együtt könnyebb a tanulás (Kancsár Izabella felvétele)

Együtt könnyebb a tanulás (Kancsár Izabella felvétele)

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a szülők felismerik azt, hogy a visszamenőleg többéves munkánk meghozta az eredményét. Mi nemcsak februárban foglalkozunk a leendő elsősökkel, nemcsak ekkor bizonyítunk, hanem szeptembertől júniusig dolgozunk. A múltra épülünk, tehát a tradíció nagyon fontos, de a jövőbe kacsintgatunk. Az elmúlt időszakban egy új High-Tech Suli tanteremmel, saját kerttel, művészteremmel és új tornateremmel gazdagodott iskolánk – tette hozzá az igazgatónő.

Nyitókép: A különféle kísérletek lekötötték a gyermekek figyelmét (Kancsár Izabella felvétele)