2024. május 5., vasárnap

A feleség és a férj két kerék az élet szekerén

Vajdaságból és a régióból is érkeztek házaspárok a hétvégén a moholi találkozóra

A hétvégén a Moholi Családok Egyesülete (MOCSE) találkozót szervezett a házasság világnapja alkalmából. Szombat délután a Csobolyó Művelődési Egyesület székházába Vajdaság egész területéről érkeztek házaspárok. Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Világos Tibor, a MOCSE elnöke ajándékcsomagokkal köszöntötték a kerek évfordulót ünneplő házastársakat. Szívet melengető érzés volt látni, hogy két olyan házaspár is ellátogatott, akik az idén a hatvanadik évfordulójukat ünneplik. Ritkán hallani manapság olyanról, aki a gyémántlakodalmát ünnepelheti, hiszen hatvan év nem kevés idő, és ez manapság sokszor elképzelhetetlennek tűnik. Tizenkilenc pár vett részt a találkozón, a legfiatalabbak a tizedik évfordulójukat ünneplők voltak. Zélity Mihály bezdáni plébános Kérdezd a papot címmel, a házasság intézményével kapcsolatban tartott előadást az egybegyűlteknek. Többször hangsúlyozta a jegyesoktatás fontosságát és azt is, hogy a szép számban megjelent jubiláló párok példaértékűek lehetnek a mai fiatalok számára.

Tizenkilenc kerek évfordulós pár vett részt az ünnepségen (Fotó: Gulyás Réka)

Tizenkilenc kerek évfordulós pár vett részt az ünnepségen (Fotó: Gulyás Réka)

– A házasságra úgy is lehet tekinteni, mint egy örömteli kihívásra. A mai fiatalok szájából sokszor elhangzik, hogy minek házasodjunk, nincs még kocsim, nincs még házam, nincs biztos munkahelyem. Ilyen esetekben gyakran eszembe jut, és mondom is a fiataloknak, hogy talán a nagyanyáink és a szüleink is a nulláról kezdték, bennük volt azonban a szerelem és az akarat, bennük volt a vágy arra, hogy ne egyedül éljék le az életet – mondta a plébános.

Az előadást követően a moholi Szent György-templomban Zélity Mihály szentmise keretében megáldotta a jelenlévő házaspárokat. Világos Tibor hangsúlyozta, ez a találkozó remek bizonyíték arra, hogy miért érdemes és jó családban élni, és hogy a napjainkban zajló nehézségek ellenére fontos kitartanunk szívünk választottja mellett.

– Tizenkilenc házaspár jött el, és arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy Bécstől Szenttamásig, Szentmihálytól Topolyáig voltak jelentkezők. Igazából először mi ezt itt Ada községben gondoltuk megszervezni, amikor azonban közhírré tettük, akkora volt az érdeklődés, hogy senkinek sem szerettünk volna nemet mondani. Nagyon szívesen láttunk mindenkit, és a jövőben is szeretettel várjuk az érdeklődő házaspárokat – tette hozzá Világos Tibor.

Zélity Mihály bezdáni plébános a házasság szent kötelékéről mesélt előadásában (Fotó: Gulyás Réka)

Zélity Mihály bezdáni plébános a házasság szent kötelékéről mesélt előadásában (Fotó: Gulyás Réka)

A moholi Bóka Anna és férje 45 éve él boldog házasságban, véleményük szerint minden házasságban vannak hullámvölgyek, de a legfontosabb a szeretet, a tolerancia és a türelem. Az ő titkuk, hogy figyelni kell a másikra, és gyakran meg kell tanulni hallgatni.

A szentmisét követően megvendégelték a jubileumot ünneplő házaspárokat, majd kötetlen beszélgetéssel ért véget a találkozó, melyet a szervezők a későbbiekben hagyománnyá szeretnének alakítani Moholon.

Nyitókép: A két hatvanadik jubileumot ünneplő házaspár, Zélity András és Margit, illetve Gajdos István és Ilona Zélity Mihály plébánossal, valamint Horvát László a házas hétvégések képviseletében (Fot