2024. április 26., péntek

Erzsébetlakon a kerítés is...

Nemzetközivé nőtte ki magát a kolbászfesztivál

A többszörösére nőtt a hétvégén a mintegy nyolcszáz lakosú Erzsébetlak lakosainak a száma. A szeles, esős idő ellenére több ezren jöttek el a IX. Kolbászfesztiválra. Nemcsak a környékről, hanem Belgrádból is sokan érkeztek. A tavaly tapasztalt nagy érdeklődés miatt az idén kétnapos volt a rendezvény. Szombaton a hagyományos disznótort mutatták be, vasárnap pedig a kolbásztöltés napja volt. Mindkét napon vásárolni lehetett mindenféle ételt-italt, a frissen töltött kolbásztól és disznóságoktól kezdve a legkülönbözőbb házi termékekig. Az árusok szép számban nemcsak Vajdaságból, hanem egész Közép-Szerbia területéről is érkeztek.

A kedvezőtlen időjárás ellenére szombaton és vasárnap mindenki ennek a kis, többnemzetiségű – szlovák, magyar, bolgár, szerb többségű – bánáti falunak a rendezvényére igyekezett. A szervezők pedig beleadtak apait-anyait, hogy a rendezvény minél sikeresebb legyen. Mint ahogy egyikük, Milan Nedeljkov egykori iskolaigazgató mondta, ez az esemény a közösség fennmaradását szolgálja. A településről ugyanis az elmúlt években sokan elköltöztek. Egy ilyen összejövetel pedig egyik módja annak, hogy megtartsák ezt a kis közösséget.

A rendezvényt a helybeli Testvériség Egység Általános Iskola diákjainak a fellépése, és Dušanka Petrak, a Szlovák Nemzeti Tanács nemrég megválasztott új elnökének a köszöntője után Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere nyitotta meg. Mint hangsúlyozta, az erzsébetlaki kolbászfesztivál szerény falusi rendezvényből regionális, jelentős nemzetközi eseménnyé terebélyesedett.

Az állattenyésztés helyzete és a szokások megváltozása következtében egyre kevesebb a disznóvágás Bánátban is. Torda egyike azoknak a falvaknak, ahol még él a hagyomány, hallottuk a helybeli Matyis Józseftől, aki továbbra is a hagyományos disznótor híve, mert akkor úgy készülnek el a disznóból készült finomságok, ahogy azt a család megszokta és szereti.

Az érdeklődőknek egy-egy perlaszi, écskai, tordai, muzslyai és erzsébetlaki csapat mutatta be a hagyományos disznótort. Ez alkalommal a disznót szalmával pörkölték, ami persze a nagy szélben nem volt egyszerű feladat. Elhozták azokat az eszközöket is, amelyeket a disznó feldolgozásakor használtak.

Nyitókép: Volt miből válogatni (Kecskés István felvétele)